Референдум за ЕС в Хърватия

Референдум за ЕС в Хърватия
Президентът на Хърватия Иво Йосипович (вляво) и премиерът на страната Ядранка Косор (вдясно) по време на срещата за подписването на договора за присъединяването на страната към Европейския съюз, декември 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В Хърватия гласуват в неделя, 22 януари 2012 г., на референдум „за“ или „против“ членството на страната в Европейския съюз.

За да бъде валиден референдумът, трябва да гласуват повече от половината от имащите право на глас хървати. Над 4,5 милиона души имат право на глас.

Очакванията са, че както активността, така и подкрепата за членството ще са достатъчни, така че Хърватия да приключи успешно процеса по присъединяването си по план през 2013 г.

Хърватия би трябвало да стане пълноправен член на ЕС през юли 2013 г. – осем години след като започна преговорите за присъединяване. Самият договор за присъединяване бе подписан през декември 2011 г. в Брюксел, а ратификацията му от 27-те страни – членки на ЕС, вече започна.

Дори хърватският генерал Анте Готовина, който е осъден за военни престъпления от международния съд за бивша Югославия в Хага и чието укриване от съдебните власти в миналото забави преговорите на страната му с ЕС, прикани хърватите да кажат „да“ на днешния референдум, предаде АФП

„Мястото на Хърватия е в ЕС“, заяви Готовина в послание, разпространено от адвокатите му и излъчено по хърватската национална телевизия.

Готовина беше осъден през април 2011 г. на 24 години затвор от трибунала за бивша Югославия. Тази присъда му беше наложена за военни престъпления срещу сръбската общност по време на войната от 1991 до 1995 г.

#Анте Готовина #Хърватия #ЕС #Европейски съюз #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »