Бонуси по 300 лв. прекратиха миньорската стачка

Бонуси по 300 лв. прекратиха миньорската стачка
Стачката в „Мини Марица-изток“ приключи след споразумение за изплащане на бонуси от по 300 лв. на миньорите. Снимка: Кросс
A A+ A++ A

Стачката в „Мини Марица-изток“ приключи след постигането на споразумение между държавното дружество и синдикатите рано сутринта в неделя.

Решението е взето тази сутрин в 6.00 часа след близо 15-часови преговори между синдикати, ръководство и заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, информираха от пресцентъра на въгледобивното дружество.

Миньорите ще започнат да добиват въглища за топлоелектрически централи в началото на дневната смяна.

Сумата, за която синдикати и ръководство са се споразумели, е около 300 лева на човек във формата на бонуси за добрата работа. Ангажиментите, които са поети от страните, са свързани с предприемането на необходими действия за подобряване условията на труд и битовите условия за работниците и служителите.

С наваксване на изоставането в производствената програма на „Мини Марица-изток“ на всички работници и служители в предприятието през януари 2012 г. ще бъде разпределена парична сума в общ размер от 2 130 000 лв.

По време на преговорите е станало ясно още, че най-спешната необходимост от нови назначения на свободните работни места ще се уточнят от управителите на клонове.

Двете страни са поели ангажимента да работят за модернизация, по-висока ефективност и добри производствени резултати на най-голямото въгледобивно дружество в страната.

„С подписването на настоящото споразумение всички спорни въпроси по Споразумението по Протокол от 12 юли 2011 г. и изпълнението му бяха окончателно уредени“, посочват още от въгледобивното дружество.

Стачката започна на 15 януари, а по данни на ръководството загубите за това време възлизат на около 6 000 000 лева. Протестиращите настояваха да им бъдат изплатени допълнителни еднократни бонуси в размер на 1000 лева на работещ и подобряване на условията на труд. Заради стачката в „Мини Марица-изток“ преди два дни министър Трайчо Трайков съобщи, че страната ни е спряла износа на ток.

#Мини Марица-изток #стачка #миньори #бонуси #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »