Русия най-после ще влезе в Световната търговска организация

Русия най-после ще влезе в Световната търговска организация
Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън (в средата) с руския президент Медведев (вдясно) и руския външен министър Лавров (вляво) в Москва през март 2011 г., когато САЩ официално подкрепи Русия за членство в СТО. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Последната пречка пред членството на Русия в Световната търговска организация (СТО) падна, след като тя постигна споразумение с Грузия по двустранен договор.

Така последната голяма световна икономика, която не е част от СТО, се очаква да финализира присъединяването си през 2012 г.

„Щастливи сме, че Грузия подкрепи проектоспоразумение и че най-после беше постигната договореност“, заяви преговарящият по приемането на Русия в СТО Максим Медведков пред „Ройтерс“ в Берн, Швейцария, където се провеждат преговорите между двете страни.

Междувременно окончателното постигане на споразумението все още не е потвърдено от грузинска страна, като Серги Капанадзе, заместник външен министър на Грузия, заяви, че страната му все още не е била информирана от Русия за решението й.

СТО е международна организация, създадена на 1 януари 1995 година с цел да координира либерализацията на международната търговия като продължител на основаното през 1947 година Общо споразумение за митата и търговията (ГАТТ).

Русия се опитва да се присъедини към Световната търговска организация (първоначално ГАТТ) от 1993 г., но членството й беше блокирано от ветото на страни, които вече са в организацията.

Тя изглади спорните си въпроси със САЩ през 2010 г. и с ЕС през 2011 г., но Грузия продължаваше да блокира членството й, преди всичко заради обтегнатите политически отношения след кратката война между двете страни от август 2008 г., последвана от подпомогнатото от Русия отцепване на две грузински провиниции – Южна Осетия и Абхазия.

С вдигането на грузинското вето приемането на Русия в СТО най-вероятно ще е факт в рамките на няколко месеца.

#Европейски съюз #САЩ #ЕС #войната между Русия и Грузия през 2008 #Южна Осетия #Абхазия #Грузия #Световната търговска организация #СТО #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници