МВнР със съвети за сигурна ваканция в чужбина

МВнР със съвети за сигурна ваканция в чужбина
A A+ A++ A

Пътуващите за ваканция в чужбина да се запознаят с правата и задълженията си и да спазват законите в страната, която са избрали като дестинация за своята лятна ваканция, съветват от Министерство на външните работи (МВнР). Август е периодът на големите летни отпуски, които мнозина избират да прекарат в чужбина. С 6% са се увеличили пътуванията на българите извън страната през юни спрямо същия период на миналата година.

Границата са преминали общо 383 000 сънародници, показват данните на Националния статистически институт. Няма нищо по-обогатяващо от пътуването, нищо по-обединяващо от общите преживявания по време на пътешествия, нищо по-сплотяващо от споделените след това спомени.

Залисани в приготовленията за дългоочакваната ваканция, хората обаче често пропускат да се информират за важни неща, свързани с пътуването им. Понякога нещо на пръв поглед незначително може да провали заслужената почивка. Най-необходимата и полезна информация може да бъде открита на сайта на Министерството на външните работи http://www.mfa.government.bg/ .

Преди да стегнете куфарите, се уверете, че документите, които са ви необходими за пътуването (задграничен паспорт или лична карта за страните членки на ЕС), са с нужния срок на валидност. Не пропускайте да проверите дали за държавата, която смятате да посетите, ще ви е нужна виза.

Когато пътувате с деца под 18 години, придружавани само от един родител е задължително да представите нотариално заверена декларация на български език от липсващия родител (или и от двамата родители, ако детето пътува само), че родителят е съгласен детето им да пътува в чужбина за съответния период и дестинация. 

Онези от вас, които не си представят да прекарат ваканцията далеч от домашните любимци и да споделят с тях пътуването в чужбина, е важно да знаят, че независимо от вида на избрания транспорт (самолет, кола, автобус или друго) трябва да се съобразят с изискванията за внос на животни в страната, която посещават.

За да не си създавате излишни главоболия, ви съветваме да се запознаете не само с правата си, но и със своите задължения и да спазвате законите в страната, която сте избрали като дестинация за своята лятна ваканция. Обърнете внимание на особеностите на законодателството на съответната държава.

Ако пътувате в чужбина с личен или служебен автомобил, е много важно да сте наясно какви са необходимите документи и регистрационни процедури. Спазвайте правилата за движение по пътищата, защото в някои държави глобите са доста солени.

Ако въпреки всички мерки, които сте взели, за да си гарантирате безоблачна лятна ваканция, изпаднете в беда и имате нужда от помощ, телефонните номера на българските дипломатически представителства в съответната страна ще бъдат много полезни. За всеки случай ги запишете, преди да тръгнете.

А регистрация в онлайн услугата на МВнР „Пътувам за…” ще помогне на служителите на министерството зад граница да ви окажат нужното съдействие, ако изпадането в трудна ситуация в чужбина. Важно е да знаете на каква помощ от държавата можете да разчитате в различни ситуации и докъде се простират правомощията на дипломатическите и консулските ни служители зад граница. 

Чрез регистрацията си в „Пътувам за…” ще получавате на личния си имейл цялата необходима информация за държавата, която възнамерявате да посетите – от информация за местното законодателство и здравните услуги, през валутата и транспортните връзки, до традициите, обичаите и любопитните факти за съответната страна. 

Ако сте се запътили към част на света, където обстановката не е особено спокойна, много полезна ще ви бъде информацията, публикувана в рубриката „Ситуационен център” на сайта на МВнР. Там ще намерите не само съобщения и предупреждения за пътуване, свързани с определени страни, но и съвети как да реагирате в случай, че изпаднете в нужда или при кризисни ситуации и бедствия.

#МВнР #чужбина #ваканция #съвети #информация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »