„Набуко” на Верди с Гена Димитрова открива ІІІ Международен Фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров” във Велинград

„Набуко” на Верди с Гена Димитрова открива ІІІ Международен Фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров” във Велинград
A A+ A++ A

По случай 200-годишнината от рождението на големия италиански композитор Джузепе Верди и 100 години оперна дейност на Арена ди Верона, ІІІ Международен Фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров” ще се открие на 7 август от 21.00 ч. с прожекция на операта „Набуко” от Джузепе Верди на централния площад във Велинград.

Лентата е запис, осъществен на Арена ди Верона и излъчен на 3 ноември 1981 г., предоставен от Италианската Национална Телевизия (RAI) от архивите и Дирекция „Teche”, със съдействието на Италианския културен институт в София. Ролите изпълняват изключителни певци: известната Гена Димитрова, изградила кариерата си в Италия, както и Ренато Брузон, Димитър Петков и други известни артисти. Хорът и оркестърът са тези на Арена ди Верона, под диригентската палка на маестро Маурицио Арена.

Това издание на „Набуко”, с грандиозните си сценография и костюми, е било поставено специално за Гена Димитрова, тъй като огромната сцена се нуждаела от силен глас като нейния. Българското сопрано подарява незабравимото изпълнение на Абигайл, затвърждавайки се като една от най-влиятелните певици, изпълняващи опери на Верди.

#фестивал #Велинград #Гена Димитрова #Николай Гяуров #Набуко #филм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"