Българите сме на пето място в света по пороци

Българите сме на пето място в света по пороци
Страните са сравнени по оценки за консумацията на алкохол и цигари, по загубите, които ежегодно правят, като залагат в хазартни игри. Снимка: "Капитал Daily"
A A+ A++ A

Българите са една от най-отдадените на пороци нации в света като страната се нарежда на пето място след Чехия, Австралия, Словения, Армения в класацията на "най-декадентските" държави. Проучването е изготвено от коментарния икономически сайт Zerohedge.com, който е синтезирал данни на агенция "Блумбърг", като са обхванати 57 държави от всички континенти, за които има сравнима информация, съобщава "Капитал Daily".

Страните са сравнени по оценки за консумацията на алкохол и цигари, по загубите, които ежегодно правят, като залагат в хазартни игри (те се отнасят към брутния вътрешен продукт), както и по степента на консумация на различни видове наркотици сред обществото.

Макар вредните навици да са печеливш бизнес за компании от алкохолния, тютюневия и хазартния сектор, позицията на страната в челната петица едва ли може да се приеме като добра новина.

По един от показателите – тютюнопушене, България оглавява класацията със средно 2822 изпушени цигари на година, или по 7.7 на ден на глава от пълнолетното население.

Особеност на изчисленията е, че потребените цигари се осредняват не на базата на броя на пушачите, а сред общия брой пълнолетни граждани, което означава, че в сметката се включват и непушачи. В същото време не се отчита тютюнопушенето сред непълнолетните, което в България никак не е рядкост. Същият подход е използван и при консумацията на алкохол, като по този показател един пълнолетен българин изпива средно 11.4 литра твърд алкохол годишно.

Степента на отдаването на хазарт пък е определена, като от направените от България залози се извадени изплатените печалби, а загубите на играчите са отнесени към брутния вътрешен продукт на страната. Показателите за наркотиците са изведени от приблизителни оценки за процента от обществото, който консумира различни наркотични вещества.

#Чехия #Австралия #Словения #Армения #България #пушене #хазарт #алкохол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"