Големият остров на Дуранкулак става туристическа атракция

Големият остров на Дуранкулак става туристическа атракция
Една от уникалните находки по родното Черноморие е Големият остров в Дуранкулашкото езеро.
A A+ A++ A

Една от уникалните находки по родното Черноморие е Големият остров в Дуранкулашкото езеро, където в понеделник стартира реализация на туристически проект, съобщава "Стандарт нюз".

От кметството съобщиха, че проектът е на стойност 270 920 лв., които са 100 % безвъзмездна помощ по програмата за развитие на селските райони и по-конкретно мярка 313 – за насърчаване на туристическите дейности.

С реализирането му се цели да се увеличи туристопотока в района на Дуранкулашкото езеро.

Шабла разполага с уникални природни ресурси и богато културно-историческо наследство - защитена местност „Дуранкулашко езеро", миграционен път „Via Pontica", Големият остров, където екип археолози с ръководител Хенриета Тодорова е доказал, че животът на това място започва през VІ хил. пр. Хр. и бележи началната фаза на неолитно-енеолитната култура Хаманджия, известна като "фаза Блатница", каквото е било и старото име на днешното пограничено село Дуранкулак.

Носителите на културата хаманджия са най-древното уседнало земеделско-скотовъдно население в региона. То създава първата протоцивилизация в човешката история и ни оставя най-старата каменна архитектура в континентална Европа, първите златни накити от каменно-медната епоха и най-големия в света праисторически некропол от VІ – V хил. пр. Хр.

Със средствата по проекта ще се създаде 750-метров пешеходен маршрут по западния бряг на Дуранкулашкото езеро и ще се популяризира острова и находките. Конкретно е предвидено още и изграждането на наколна пътека, която да свърже сушата с острова, ще бъде оформена екопътека на острова, както и кътове за отдих и информационен център. Предвиден е и паркинг в района.

#Черноморие #Шабла

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"