Бойко Синапов: Банките отказват кредити на животновъдите

Бойко Синапов: Банките отказват кредити на животновъдите
Животновъдите трябва да заредят фуражи, слама и люцерна за зимата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Банките в страната отказват да кредитират животновъдите, заяви Бойко Синапов, председател на Асоциацията на животновъдите в България, пред агенция "Фокус".

„Държавен фонд „Земеделие” ни дава удостоверения всеки един бенефициент по коя програма, с колко животни, с колко декара пасища е кандидатствал и какви субсидии има да получава. Две-три години се получаваше много добре – получавахме част от субсидиите предварително през банките, като си плащахме една минимална лихва. За съжаление тази година фермери от цялата страна звънят в Асоциацията на животновъдите в България, притеснени, защото не могат да осигурят достатъчно средства за покупката на фуражи за зимата. Защо банките отказват – никой не ни дава обяснение”, коментира Синапов.

Според него това е голям проблем, защото животновъдите сега имат нужда от средства заради сезона.

„Животновъдите трябва да заредят фуражи, слама и люцерна за зимата. Миналата година тогавашният министър на земеделието се срещна с Асоциацията на банките в България. Тогава те заедно обявиха, че средствата за отрасъл „Животновъдство” са подсигурени – и национални, и европейски. В момента ние все още нямаме яснота, може би затова и банките се притесняват дали са подсигурени средствата, които да влязат в целия сектор „Животновъдство”. Може би това е проблемът на банките. Миналата година по това време животновъдите получихме по програма „Де Минимис” не голямо, но едно финансиране. Тази година и това финансиране го няма. Надявам се някой да реагира. В момента ни трябват средства да подготвим животните за зимата”, обясни Бойко Синапов.

Той бе категоричен, че цялото българско земеделие в момента е несигурно, нищо не е подсигурено.

„Банковите институции очевидно нямат доверие в правителството и отказват да кредитират животновъдите, както предните години. Повечето финансови служители дори обясняват, че е спусната директива от централите на чуждите банки да не отпускат средства на бизнеса в България заради лошата политическа обстановка”, посочи Синапов.

#Бойко Синапов #животновъди #банки #кредити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"