Появиха се съмнения за източване на здравната каса

Появиха се съмнения за източване на здравната каса
Съмнения за източване на здравната каса "изплуват" от електронните досиета на пациентите. Снимка:blog.revmatologia.org
A A+ A++ A

Съмнения за източване на здравната каса "изплуват" от електронните досиета на пациентите. От април насам всеки може да проверява досието си чрез специален код, който се издава безплатно. Хора, които са го направили, с изненада открили, че са били обект на сложни медицински манипулации, съобщи bTV.

От 15 април всеки от нас срещу лична карта може да получи кода, чрез който да провери здравното си досие в електронна система на НЗОК. Издаването на кода става за минути.

До момента около 16 000 българи са поискали такъв код, 11 000 са проверили здравното си досие, а 11 от тях са открили изненадваща информация за себе си. Вече има и подадени жалби в здравната каса заради съмнения за злоупотреби.

От април всеки може бързо и лесно да провери дали името му не е замесено в подобна схема. Чрез кода, който се издава от районните здравни каси, се влиза в електронното здравно досие. Там има информация за избора на личен лекар, който сме правили от 2000 г. Съхраняват се и данни за прегледи, лечение в болници, лабораторни изследвания за 5 години назад, както и за стоматологични услуги от миналата година насам.

След като достъпът до електронните досиета се улесни, от касата разчитат пациентите да сигнализират по-често, за да е по-ефективен контролът. По всички жалби институцията е длъжна да направи проверка.

#досиета #система #НЗОК #код #каса #злоупотреби #лекар #услуги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници