Код „жълто" в 12 области

Код „жълто" в 12 области
Пътната обстановка на много места в страната се усложни от новия снеговалеж. Снимка: dnevnik.bg
A A+ A++ A

В 12 области в Източна и Югоизточна България е обявен жълт код за опасни метеорологични явления, заради очаквани обилни валежи.

Над страната преминава студен атмосферен фронт. Обилен е снеговалежът по високите полета на Западна България, включително и в София, съобщи БНР.

Над 200 специализирани машини са включени в почистването на улиците в София, което е започнало около 3.00 часа тази сутрин, непосредствено след началото на силния снеговалеж, съобщиха от Столичния инспекторат.

От инспектората призовават гражданите да почистят тротоарите при жилищата си. В следобедните часове ще започнат и проверки за изпълнението на това задължение.

Пътната обстановка на много места в страната се усложни от новия снеговалеж. От сутринта движението на камиони по магистралите "Хемус" и "Люлин" се спира временно, докато бъдат почистени платната. Спряно е движението на товарни автомобили и през прохода Предела.

През прохода "Петрохан" се преминава само с вериги. Всички моторни превозни средства да се движат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета и през проходите "Пампорово", "Рожен" и "Превала".

Продължава да превалява сняг в Западна България. Пътищата се почистват, като за тази цел периодично се спират товарните автомобили.

Всички автомобили трябва да са с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан, през Смолянските проходи Рожен, Пампорово, Превала и по пътищата Девин-Михалково, Девин-Доспат, Доспат-Сърница и Батак-Доспат.

Тази забрана важи и за Родопите в Пазарджишко, за пътищата Велинград-Юндола-Аврамово, Велинград-Сърница, Ракитово-Циговчарк-Превала и Белово-Юндола.
Километрична опашка от превозни средства се е образувала в района на разклона за Борово по пътя Русе - Бяла. Пътят не е разчистен, въпреки уверенията на Пътното управление съобщават, че много машини работят. Камионите се спират още преди град Бяла.
"Пътната полиция" предупреждава водачите на автомибили, които не са оборудани със зимни гуми и не разполагат с вериги за сняг, да се въздържат от пътуване.

Полетите от Летище "София" закъсняват с около час и половина. С големи закъснения излетяха всички самолети от 6.00 до 10.00 ч. Силният снеговалеж наложи неколкократно почистване на пистите и антиобледенителни процедури.

#жълт код #код "жълто" #валежи #сняг #пътища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници