До месец ще има резултати от проверката за полицейско насилие и провокатори на протестите

До месец ще има резултати от проверката за полицейско насилие и провокатори на протестите
Йовчев обясни, че по въпроса с провокаторите има досъдебни производства и това е отделна линия, по която се работи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До месец ще има резултати от проверката на МВР за полицейско насилие и провокатори на протестите, съобщи министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предава „Фокус“.

Йовчев обясни, че от прокуратурата очакват и са се обърнали към МВР с конкретни искания да бъде извършена проверка.

Тази проверка се извършва в момента и когато имаме резултати, те ще бъдат предоставени на прокуратурата“, заяви Йовчев и уточни, че „има срокове за приключване на проверката, предполагам, че до месец ще имаме резултати”.

Йовчев обясни, че по въпроса с провокаторите има досъдебни производства и това е отделна линия, по която се работи.

И към момента има досъдебни производства. В хода на продължаващите проверки, ако установим достатъчни данни за лица, които извършват, провокират насилие или грубо нарушават обществения ред, те ще бъдат предоставени на прокуратурата”, каза вътрешният министър.

На въпрос защо в нощта на 23 юли, когато беше обсаден парламента, за извеждане на депутатите с автобуса е избран маршрут през площад „Александър Невски”, Цветлин Йовчев обясни: „В тази част бяха хората, които не бяха агресивни. Очакваше се да няма такива ексцесии”.

Той каза, че не е вярна информацията, че не е имало протестиращи пред парадния вход на НС.

Имаше оперативна информация, че се подготвяше атака на парламента. В момента, в който нарастваше напрежението, имаше информация, че се подготвя привличането на повече хора към протеста, предвид това, че в светлата част на денонощието хората, които искат да провокират насилие, не са толкова агресивни, се взе решение за извеждане на народните представители. Получи се в тъмната част, поради това, че имаше забавяне, поради несъгласие на някои народни представители”, каза Йовчев.

След като започна извеждането, имаше хора, които се хвърлиха пред автобуса и забавиха движението, както на полицаите, така и на автобуса. Това забавяне даде възможност на хората, които искаха да провокират насилие - имаха много добра организация, веднага да се преместят агресивните групи пред автобуса”, коментира министърът.

Той добави, че при голяма група от хора много трудно могат да се извадят тези, които хвърлят камъни.

#Цветлин Йовчев #протести #проверка #провокатори #полицейско насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници