Явор Гечев: Усвояване на средствата от ПРСП е дългосрочен приоритет

Явор Гечев: Усвояване на средствата от ПРСП е дългосрочен приоритет
“Имаме решимост да покажем интегриран подход към новата програма. Искаме в края на периода 2014-2020 г. да имаме реален ръст на БВП от земеделие”, бе категоричен зам.-министър Гечев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ефективното усвояване на средствата от новата Програма за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. е сред дългосрочните приоритети, които си поставяме“, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на тематична работна група за разработване на ПРСР за периода 2014-2020 г., съобщават от МЗХ, предава БГНЕС.

На срещата беше представена стратегията, която е основен елемент на програмата.

Бяха обсъдени анализът на текущото състояние на сектор земеделие, SWOT-анализът и изведените от него нужди и приоритети.

Гечев каза, че Министерството на земеделието и храните има ясен подход към приоритетите за новата ПРСР.

За периода 2014-2020 г., целенасочено ще се осъществяват следните национални приоритети: многостранна и ефективна подкрепа за малките стопанства, подкрепа за младите земеделски производители, подкрепа за секторите на плодовете, зеленчуците, етерично-маслените и медицински култури, животновъден сектор, включително всички въдства, напояване, агроекологични дейности, включително биологично земеделие, иновации в земеделието, запазване и укрепване на позициите в зърнопроизводството.

“Имаме решимост да покажем интегриран подход към новата програма. Искаме в края на периода 2014-2020 г. да имаме реален ръст на БВП от земеделие”, бе категоричен зам.-министър Гечев.

При разработването на програмата ще се обърне внимание и на два други важни акцента.

Обмислят се възможности за облекчаване на процедурите при кандидатстване по отделните мерки и увеличаване на възможността за използване на финансови инструменти, които да улеснят достъпа на бенефициентите до финансиране. По този начин се очаква програмата да стане много по-достъпна и ефикасна по отношение на усвояемостта.

Всички участници в тематичната работна група могат да дадат предложения за подобряване на анализа за определяне на нуждите и приоритетите, съгласно правилата на тематичната работна група.

#Явор Гечев #Програма за развитие на селските райони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »