Институт „Адриатик“: 111 млрд. долара изтекли от България, Румъния и бивша Югославия за 10 години

Институт „Адриатик“: 111 млрд. долара изтекли от България, Румъния и бивша Югославия за 10 години
A A+ A++ A

През периода 2001-2010 г. от страните от бивша Югославия, Румъния и България са изтекли незаконно 111,6 милиарда долара. Тези числа бяха изнесени от Наташа Сърдоч, председател и съосновател на хърватския Институт за публична политика „Адриатик“ в интервю за „Гласът на Америка“, в което говори за корупцията, престъпността и укриването на данъци, предаде „24 часа“.

„Цифрите са шокиращи. Това означава по-малко пари за образование, здравеопазване, инфраструктура, пенсии. Инвеститорите с честни намерения избягват региона, като знаят, че тук липсват върховенство на закона, независимо правосъдие и защита на частната собственост“, каза Сърдоч.

Според нея за справяне с тези проблеми освен другите мерки трябва да се конфискува и незаконното богатство на членове на правителства и политици след 1991 г. във всички страни от региона. Това, по оценка на Сърдоч, е внушителна сума, защото се равнява на 44% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2011 г.

От страните в региона най-голяма номинална сума е източена от Сърбия. По данни на института „Адриатик“ от тази страна през миналото десетилетие са изтекли над 51 милиарда долара.

Съпоставено с брутния вътрешен продукт, най-много е пострадала Черна гора, където изтеклите капитали се равняват на 138% от БВП.

#корупция #престъпност #укриване на данъци #Балкани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"