Погребват миньорите от „Ораново“

Погребват миньорите от „Ораново“
„Лично не се чувствам виновен, отговорен като управител – да. Аз управлявам екип от хора, които седят зад мен, не съм направил нарушение. Сега трябва да управлявам тези хора в тези трудни моменти“, каза още управителят на рудник „Ораново“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Миньорите Иван Лазаров и Николай Михайлов ще бъдат погребани в петък вечер в Крупник веднага след като приключи аутопсията на телата им, съобщава БГНЕС.

Те бяха открити в петък сутринта в рудник „Ораново“, след като бяха затрупани под земята на 16 юли.

Погребението ще бъде от 19 часа на гробищата в село Крупник, съобщиха техни близки.

Тридневен траур е обявен за днес, събота и неделя в община Симитли.

В 10 часа тази сутрин траурен звън от камбаните на църквата „Архангел Михаил“ се понесе в селото, от което са двамата загинали миньори.

Днес бе погребан и 49-годишният шлосер Асен Грънчаров от Благоевград, който почина от инфаркт в четвъртък по време на издирвателната акция, на 200 метра под земята и на 600 метра от мястото, където копаеха колегите му.

За 6 години в рудник „Ораново“ осем миньори са загубили живота си - трима от село Полена, по двама от Симитли и Крупник и един от село Полето.

Управителят на рудника Валери Манов заяви, че няма да подаде оставка след трагичния инцидент.

„Лично не се чувствам виновен, отговорен като управител – да. Аз управлявам екип от хора, които седят зад мен, не съм направил нарушение. Сега трябва да управлявам тези хора в тези трудни моменти“, каза още управителят на рудник „Ораново“.

По-късно днес министърът на икономиката Драгомир Стойнев съобщи, че концесионерът е действал незаконно, а администрацията си е затваряла очите за това. Най-страшното, че според дадени предписания миньорите не са имали право да влизат в тази част на мината през юли, но това не е спазено. Имало е разрешение това да стане през август, съобщи Стойнев. Той бе категоричен, че ще предприеме действия за спиране на добивната дейност и тази мина ще продължи да работи само ако сигурността на хората е абсолютно гарантирана.

#Ораново #миньори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници