Драгомир Стойнев: Енергетиката е в изключително тежко състояние

Драгомир Стойнев: Енергетиката е в изключително тежко състояние
A A+ A++ A

Енергетиката на България е в изключително тежко състояние. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който представи пред парламента доклад за състоянието на енергетиката в страната, предаде агенция „Фокус“.

„При електроенергийната система на страната има тревожни тенденции, които се виждат от данни за първото тримесечие на 2013 г. в сравнение със същия период на 2012 г. Има намаление на производството на електроенергия от АЕЦ и от ТЕЦ. Има намаление на брутното вътрешно потребление на електроенергия с над 6%. Единственото увеличение се наблюдава при електроенергията от ВЕИ - 51.2% ръст за първото тримесечие на 2013 г.“, отчете министърът.

Има неглижиране на интересите на държавните предприятия в енергетиката, заяви Стойнев. 100 млн. лв. са загубите на НЕК. От 2009 г. разходите за АЕЦ „Белене“ са в размер на над 350 млн. лв., въпреки спирането на проекта, плащанията продължават.

От 2009 до юни 2013 г. задълженията на АЕЦ „Козлодуй“ се увеличават със 143 млн. лв. Общите задължения на централата са над 800 млн. лв. Съществена загуба има в „Булгаргаз“. Към юни 2013 г. загубите на „Булгаргаз“ са се увеличили с 207 млн. лв.

#Драгомир Стойнев #министър #енергетика #доклад #състояние

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »