Преизбират Робърт Мугабе със 75% мнозинство

Преизбират Робърт Мугабе със 75% мнозинство
Робърт Мугабе. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавният глава на Зимбабве от 33 години Робърт Мугабе ще получи близо 75% от гласовете, подадени на президентските и парламентарните избори в страната тази седмица, а неговата партия – ЗАНУ-ПФ, ще може да разчита на две трети от местата в законодателното събрание, предаде бТВ.

„Прогнозите са, че президентът ще получи между 70 и 75%. Такива са нагласите от това, което мога да видя на място. И смятам, че ще имаме мнозинство от около две трети в парламента“, заявява пред АФП Ругаре Гумбо, говорител на управляващата партия на Мугабе.

Мнозинството от две трети ще позволи на ЗАНУ-ПФ да направи промени в конституцията на страната, смятана за сравнително либерален текст, която беше одобрена с референдум през март.

Партията на Робърт Мугабе печели изборите в 52 от 62 избирателни района, сочат публикуваните до момента резултати, което представлява 130-140 места от 210-те в парламента на страната. Основният противник на Мугабе, лидерът на Движението на демократична промяна Морган Цвангирай, определи в сряда изборите като „огромен фарс“ и ги обяви за невалидни, защото правителството е манипулирало бюлетините в урните.

Наблюдатели на място съобщават, че в голяма част от градовете, традиционно настроени против Робърт Мугабе, избиратели не са били включени в избирателните списъци, които бяха обявени официално едва в деня преди вота.

#Робърт Мугабе #Зимбабве #президент #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници