Трайчо Трайков отива в Реформаторския блок

Трайчо Трайков отива в Реформаторския блок
Трайчо Трайков. Снимка: dariknews
A A+ A++ A

Трайчо Трайков се е съгласил да стане част от Реформаторския блок, съобщава „Стандарт“. Бившият икономически министър ще се присъедини към Гражданския съвет на формацията съвсем скоро. Вчера той е бил и на среща с бъдещите си партньори. Идеята на Гражданския съвет е да се покаже как може да се прави политика не изолирано от партиите, а заедно с обществото.

В него ще влязат известни личности - общественици, интелектуалци и експерти, които ще участват във формирането на политиките на блока. Всеки от тях ще бъде полезен с компетентностите в областите, в които е специалист. Идеята ни е да създадем нов тип комуникация между партиите и хората, обясниха реформаторите.

Трайков няма да бъде единственото известно име, което ще влезе в Гражданския съвет на блока. Заедно с него са поканени Антоанета Цонева, Стоян Радев, Еми Барух, Михаил Неделчев и други общественици. Само преди броени дни присъединяването си към гражданската част на блока анонсираха проф. Божидар Кунчев, д-р Атанас Славов, проф. Тодор Танев и Димитър Бочев. Представителството на гражданите в блока ще се разширява още.

Преди дни от „Синьо единство“ заявиха, че искат да привлекат още две граждански организации - Демократично действие Д2 и Evet. Реформаторите разширяват и политическото крило на формацията. СДС и БЗНС вече получиха покана да влязат вътре в блока от „Движение България на гражданите“. Окончателното им приемане вече е формалност. Някои от партиите в блока като „Свобода и достойнство“ предлагат към него да се присъедини и НДСВ. Това решение обаче ще бъде по-трудно. Не е изключено на някакъв етап десните да приемат и протегнатата ръка на ГЕРБ.

Десните се страхуват от троянски кон в СДС

Трябва да бъдат измислени много умни критерии за това, как да се отвори пътят на СДС към блока. Това заяви Мартин Димитров от „Синьо единство“ пред „Стандарт“ по повод възможността хората на Божидар Лукарски да се присъединят към реформаторите. Според бившия председател на сините трябва да се гарантира, че старите слабости няма да се повторят „и СДС няма да бъде троянският кон, който да провали в последния момент опита за ново обединение“.

„Признавам си, че съм раздвоен, защото СДС има нов лидер, когото аз добре познавам и добре съм работил“, призна Димитров. „От друга страна, виждам лицата на хората, които разделиха синята коалиция с ясното съзнание, че СДС и ДСБ няма да влязат в парламента“, коментира той. Димитров обясни, че трябва да се помисли дали да имат условия за влизането на партията на Лукарски и какви да бъдат те. „Защото едни хора, които развалиха синята коалиция, сега да казват, че са най-големите радетели за обединение... Няма как един нормален човек да им вярва“, сподели подозренията си Димитров.

#присъединяване #реформаторски блок #Трайчо Трайков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »