Трайчо спира износа на ток заради миньорите

Трайчо спира износа на ток заради миньорите
„В 1 часа тази нощ спираме износа на електроенергия“, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заради стачката на миньорите от „Мини Марица-изток“ България е принудена да спре износа на електроенергия.

„В 1 часа тази нощ спираме износа на електроенергия“, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод стачката в „Мини Марица-изток“, цитиран от БГНЕС.

Министърът обясни, че има достатъчно електроенергия за страната и за населението, но износът се спира тази нощ.

„Начинът да се решават нещата не може да бъде шантаж“, каза той.

Доставката на 20 вагона кафяви въглища, добивани в Пернишкия басейн, бе блокирана тази сутрин.

Договорените количества пристигнаха на жп гарата в Раднево в 8.00 часа, но стачните действия на миньорите от „Мини Марица-изток“ ЕАД направиха невъзможно преминаването на композицията по железопътната инфраструктура.

Създалата се ситуация поставя най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в страната „ТЕЦ Марица-изток 2“ ЕАД в невъзможност да работи ефективно и да възстанови въглищния си резерв, както и се възпрепятства нормалната експлоатация на енергийните мощности.

В резултат на това са поставени под въпрос възможностите за изпълняване на трудовите ангажименти на около 2400 души, които нямат общо със стачните действия.

Спирането на доставката на въглища води и до принудително извеждане от експлоатация на всички мощности в „ТЕЦ Марица-изток 2“ ЕАД за неопределено време, което ще застраши сигурността на цялата електроенергийна система; ще рефлектира пряко върху доставката на ел. енергия за населението и индустрията.

При настоящите тежки зимни условия централата ще претърпи огромни финансови загуби, изразяващи се в нереализирани приходи от продажба на електроенергия и разполагаема мощност, както и от увеличение на аварийността, съобщиха от централата.

#Перник #въглища #стачка #електричество #износ #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Трайчо Трайков #„Мини Марица-изток“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"