България е развита според ООН

България е развита според ООН
Таблица: Индекс за развитие на човечеството на ООН
A A+ A++ A

България се класира на 55-о място в света от 187 държави по качество на живота в годишния Индекс за развитие на човечеството, публикуван от Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

През 2009 г. България заемаше 61-ва позиция в класацията, а през 2010 г. – 58-а.

В коригираната класация обаче страната ни се класира на 52-ро място. Тази класация се отличава от първата с това, че включва и социалното неравенство.

Класацията е разделена на пет групи – страни с много високо, с високо, със средно и с ниско качество на живот.

Има и последна група „други“ държави, която включва Северна Корея, Маршаловите острови, Монако, Науру, Сан Марино, Сомалия и Тувалу.

България заема едно от първите места в групата на държавите с високо качество на живот. Сред държавите, които я водят в тази група, са Уругвай, Румъния, Куба и Черна гора, а след нея се нареждат Русия, Мексико, Сърбия, Турция и Казахстан.

Китай заема 101 и 102 място в двете класации и е причислен към групата на страните със средно качество на живот.

Първото място и в двете класации за тази година държи Норвегия, която за девети път оглавява списъка на държавите с най-високо качество на живот.

Втората позиция, отново в двете класации, е за Австралия.

Холандия е трета в общия индекс и четвърта в този, който отчита неравенството. Съединените щати са четвърти в общата класация, но изпадат на 23-то място в тази за социалното равенство.

Демократична република Конго е най-отдолу и в двата списъка: в общия индекс тя заема 187-о място, а в коригирания – 134-то.

Индексът на развитие на човечеството (ИРЧ) в България е 0.771. За сравнение ИРЧ в Норвегия е 0.943, а в класираната на последно място Конго – 0.286.

Според ПРООН средната продължителност на живота в България е 73.4 години, а средният брой години, прекарани в образование, е 10.6. Брутният национален продукт (БНП) на глава от населението е 11 412 долара по паритетна покупателна способност (ППС) по цени от 2005 г.

Средната продължителност на живота в държавата първенец Норвегия е 81.1 години, в САЩ – 78.5, в Германия (9-о място в общата класация) – 80.4, в Япония (12-о място) – 83.4, а в Конго тази цифра е едва 48.4.

Норвежците прекарват в училище средно 12.6 години, американците – 12.4, германците – 12.2, японците – 11.6, а гражданите на Конго – 3.5 години.

БНП на глава от населението по ППС от 2005 г. в тези държави е съответно: 47 557 долара в Норвегия, 43 017 в САЩ, 34 854 в Германия, 32 295 в Япония и 280 долара в Конго.

Освен САЩ редица други богати държави също се класират значително по-слабо в индекса с равенството, отколкото в основния. В класацията на общия индекс Канада е на шеста позиция, но в индекса на социалното неравенство пада до 12-а.

Южна Корея заема съответно 15-о и 28-о място в двата списъка.

В голяма част от света пропастта в здравеопазването и образованието е намаляла през последните десетилетия, но въпреки това разпределението на доходите е станало по-неравностойно, твърдят авторите на доклада.

Индексът за развитие на човечеството се публикува от ПРООН през последните 21 години и съчетава икономическия просперитет (под формата на доходи), нивото на образованието и продължителността на живота.

Коригираният индекс отразява неравнопоставеността в тези области на човешкото развитие. Той се публикува за втори път, тъй като беше въведен миналата година от ПРООН.

Организацията възнамерява да го превърне в стандартна част от основния си индекс, съобщава „Ройтерс“.

#ООН #България #ПРООН #класация #социално неравенство #средна продължителност на живота #Норвегия #Конго #Германия #САЩ #Холандия #Австралия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »