189740 статии       |       383 интервюта       |       1524 снимки       |       38127 абоната       |      
USD 1.6551| EUR 1.95583| GBP 2.16418|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигнал

Размер на шрифта:   

Михник: Демокрацията важи за всички, не само за възвишените и умните

30 юли 2013, вторник / 15:08; Коментари: 0
Send to Kindle
Михник: Демокрацията важи за всички, не само за възвишените и умните

В Източна Европа има мощен стремеж към свобода, но няма демократични традиции. Хората, които живеем там, сме незаконни деца, копелетата на комунизма. Авторитарните режими са опасност за цяла Източна Европа, смята някогашният полски дисидент и известен антикомунист от онова време Адам Михник, който днес е главен редактор на "Газета Виборча". В интервю за германското списание "Шпигел" той казва, че в момента тази опасност е най-силна в Унгария, макар че според него България и Румъния са по-естествените кандидати, съобщи "Дойче веле".

Михник припомня, че всъщност първата пробойна в Желязната завеса беше направена тъкмо в Унгария – а не в България или Румъния. "Шпигел" търси мнението му и за ситуацията в България – на фона на случващото се в други страни от бившия Източен блок. Адам Михник добре познава България и открай време следи случващото се в страната. По време на свои посещения в София той предупреждава, че България е заплашена от популизъм и национализъм. В една публична дискусия преди години бившият полски дисидент размени много остри реплики с националиста Божидар Димитров на тема "псевдопатриотизъм".

"Дойче Веле" публикува няколко пасажа от обширното му интервю в "Шпигел", което започва тъкмо с България.

Шпигел: Г-н Михник, вече шест седмици хиляди хора протестират в България срещу прогнилата политическа система. Цели 20 години политическият дебат в Източна Европа все още е белязан от окопни битки и омраза. Каква е причината?

А. Михник: Липсва политическа култура, липсва културата на компромиса. Ние в Полша, пък и унгарците, никога не сме се учили на това. В страните от Източна Европа наистина съществува мощен стремеж към свобода, няма обаче демократични традиции. Над тях все още е надвиснала опасността от анархия и хаос. Демагогията и популизмът са широко разпространени. Ние сме незаконните деца, копелетата на комунизма. Нашият манталитет е продукт на комунизма.

Шпигел: Мнозина твърдят, че старите мрежи отново са на власт. Сред хилядите демонстранти в България на улиците са излезли и представителите на една нова, градска средна класа, които протестират срещу политическата класа в страната.

А. Михник: Да, но и в България се провеждат свободни избори, които наскоро бяха спечелени от опозицията. При демокрацията властта е огледално отражение на обществото: тези хора са избрани. Понякога изборите се печелят и от разни типове от стария апарат, които заслужават всичко друго, но не и симпатии. Демокрацията обаче важи за всички, а не само за възвишените и умните.

Шпигел: В България се проведе само половинчато отваряне на архивите на тайната полиция, в Румъния пък навсякъде все още действат служители на печално известната Секуритате. Как се живее в едно общество, където някогашните извършители (на престъпления – бел. ред.) са по-добре поставени, отколкото техните едновремешни жертви?

А. Михник: Вие казвате това, което навремето повтарях аз за старата Федерална република Германия: "Пълно е с нацисти!". Но това бяха бивши нацисти. Вярно е, че Румъния беше Оруелова държава, а Секуритате беше навред. Всички страни, които са били под диктатура, се сблъскват със същия проблем – това важи също така за Испания и Португалия. Но това не е достатъчна причина да се въведе антикомунистически апартейд.

Шпигел: Значи смятате, че призивите на Запада да се преосмисли историята са опростенчески?

А. Михник: Да. След промените в Полша в продължение на два мандата ние имахме посткомунистически президент – Александър Квашневски. Той беше много добър, тъкмо по негово време Полша влезе в НАТО и в ЕС. Призивите да се извърши най-после окончателно разчистване са пропаганден инструмент на десните. Но и те самите търпят подобни хора. Качински назначи за заместник-министър на правосъдието един бивш съдия, който навремето беше осъдил на лишаване от свобода сегашния президент Коморовски.

Шпигел: Икономически Полша стои доста добре, получава много пари и от ЕС.

А. Михник: Това е вярно, обаче хората не го осъзнават. Гледана откъм Париж, Прага или Берлин, Полша е страхотна страна. Но включете за малко католическото радио "Мария" и ще чуете, че Полша е катастрофирала страна под управлението на хора, които искат биологично да изличат полската нация. (...) Животът на Запад все още е много по-удобен, отколкото при нас. Да не забравяме, че нашите страни навремето бяха херметично затворени. Сега хората най-после могат да излизат. И те се възползват от тази възможност. Печелят пари на Запад, а мнозина после се завръщат у дома и започват свой бизнес. Това не е лошо.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО