Победа на Котоошу направи естонец шампион

Победа на Котоошу направи естонец шампион
A A+ A++ A

Победа на българския сумист Калоян Махлянов–Котоошу гарантира, че естонският му колега Баруто ще спечели Купата на Императора.

Естонецът Баруто триумфира за първи път в кариерата си с Купата на Императора, най-престижният трофей в древния японски спорт сумо, предаде БГНЕС.

Това стана с помощта на българина Калоян Махлянов-Котоошу, който успя да повали днес единствения действащ „йокодзуна“ Хакухо.

Борецът от село Джулюница надви за последно Великия шампион през май 2009 г., след което загуби 12 поредни срещи с него.

Днес обаче той се справи със съпротивата на знаменития монголец, като го избута от глинения кръг с „йорикири“.

В същото време Баруто спечели 13-а поредна победа, като пребори Котошогику. Естонецът е вторият европейски „одзеки“ след Калоян, а сега става и вторият носител на Купата на императора от Стария континент.

Първият е Котоошу, който спечели трофея през месец май 2008 година. Хакухо има три загуби и на практика никакви шансове да догони Баруто, тъй като до края на надпреварата остават два кръга.

С по три поражения са също Калоян, Харумафуджи, Кисеносато, Точиодзан и Гагамару. Другият българин Даниел Иванов-Аоияма също записа бяла точка, пета за него в турнира, в схватка срещу Кьокушухо.

#Токио #сумо #Калоян Махлянов–Котоошу #Котоошу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »