Синдикатите: Изготвянето на оздравителен план за енергетиката не търпи отлагане

Синдикатите:  Изготвянето на оздравителен план за енергетиката не търпи отлагане
Според синдикатите оздрвавителен план за енергетиката е крайно необходим. Снимка: novinite.bg
A A+ A++ A

„Изготвянето на оздравителен план за енергетиката е крайно необходимо и не търпи отлагане“, заявяват от КНСБ и КТ „Подкрепа“ в общо съобщение за новите енергийни цени, определени от ДКЕВР, съобщи БГНЕС.

Голяма част от фирмите в областта на енергетиката изразяват сериозни опасения по отношение на новия модел на ценообразуване. Той предполага задължително и дългосрочно изкупуване от страна на НЕК ЕАД на най-скъпата енергия – от ВЕИ, когенерации и от двете американски централи в Маришкия въгледобивен басейн.

Останалите централи ще трябва да реализират голяма част от произведения ток на свободния пазар - в страната и извън нея, което е свързано с рискове в зависимост от себестойността на произвеждания ток независимо от намаляване на цената за пренос на електроенергия.

Миньорите се притесняват, че централите, които са затруднени да реализират произвеждания от тях ток, ще изкупуват по-малко въглища, което ще доведе до съкращения и орязване на работни заплати и социални придобивки.

Редица енергийни дружества смятат, че тенденцията към намаляване цената на тока ще има тежки последствия върху енергийния сектор. Големите и средните фирми - потребители, особено тези, които са енергоемки, не знаят какво да очакват по отношение на цените на тока на свободния пазар.

Изключително сериозен е и проблемът с високата задлъжнялост на НЕК и опасенията от по-нататъшното й увеличаване. Расте задлъжнялостта между фирмите в енергийния сектор. Вече има опасения от фалити.

#НЕК #пазар #ВЕИ #въглища #пренос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"