Министър Чобанов: Търсим резерви в подкрепа на заетостта

Министър Чобанов: Търсим резерви в подкрепа на заетостта
“Разговорът за социалните мерки не е приключен само с актуализацията на бюджета, ще продължим да търсим средства, ще правим това и чрез разговори със социалните партньори”, коментира Чобанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Оценявам плурализма в предложенията на опозицията, но за разширяване на мерките в подкрепа на заетостта се търсят резерви, и то в сгъстен график“, заяви министърът на финансите Петър Чобанов на заседание на Комисията по бюджет и финанси, предава БГНЕС.

Комисията разглежда на второ четене актуализацията на тазгодишния бюджет.

„Разговорът за социалните мерки не е приключен само с актуализацията на бюджета, ще продължим да търсим средства, ще правим това и чрез разговори със социалните партньори“, коментира Чобанов.

Тотю Младенов от ГЕРБ предлага социалното министерство да се подпомогне с допълнителни 24,4 млн. лв. в най-тежките четири последни месеца на годината, за да се стимулира заетостта.

„С това ще подпомогнем най-уязвимите групи в обществото за включване в пазара на труда - безработните, хората в неравностойно положение и други“, каза Младенов.

Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова отговори, че „няма как да бъде прието това предложение, макар че имаме необходимост от него“.

Състоянието на бюджета не позволява да разширим на този етап размера на разходите“, заяви Елкова.

„Не дефицитът е това, което ни притеснява, той не е самоцел, каквото и да пеят от Института по пазарна икономика“, каза от своя страна председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.

„Ще водим не прокризисна, а антикризисна политика“, категоричен бе той и добави: „Мисля, че сме далеч от Гърция“.

„Не бива държавата да се меси в цените, защото, намалявайки цените, се отива към дисбаланси в системите“, коментира Менда Стоянова от ГЕРБ.

Според нея правилният път е в увеличаване на помощите за бедните и социално слабите, а не в намаляване цените на енергоносителите.

„В НАП политиката, която се прави, е нищо и половина, там не могат да изпълнят предвиденото в бюджета“, каза пък депутатът от КБ Георги Кадиев, визирайки цифрите за полугодието.

„Но колегите от опозицията са прави, че не може да се прави актуализация на бюджета, без да знаем точните данни от изпълнението на бюджета за полугодието, днес трябваше да ги имаме тези цифри на масата и да говорим на тяхна база“, добави още той.

Финансовият зам.-министър Людмила Петкова припомни мерките на МФ за повишаване на събираемостта на приходите от ДДС и акцизи.

Бившият председател на НАП Красимир Стефанов се опита да докаже качеството на работата си за периода, в който е оглавявал ведомството доскоро, но председателят на бюджетната комисия му каза в прав текст, че анализите му са некомпетентни.

Заседанието на бюджетната комисия за актуализацията на Бюджет 2013 продължава.

#Петър Чобанов #актуализация #Бюджет 2013

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"