Синдикат: Преговорите с "Мини Марица-изток" са несериозни

Синдикат: Преговорите с  "Мини Марица-изток" са несериозни
A A+ A++ A

Преди началото на днешната среща между синдикатите и ръководството на "Мини Марица-изток" представители на синдикатите изразиха недоволството си от досегашното развитие на преговорите.

„Досега преговорите са несериозни и ръководството не иска да преговаря по точките от стачната декларация," каза Валентин Вълчев от КНСБ, преди да влезе в централното управление на "Мини Марица-изток" в Раднево, където тази сутрин започна втория кръг от преговори между работодатели и синдикати, предаде БГНЕС.

„Стачката все повече се засилва. Днес стачкуват около 93% от всички назначени, което говори, че в трите рудника на мините няма хора, които не стачкуват. "Нека изпълнителният директор си направи сметка", подчерта Вълчев.

Председателят на КТ "Подкрепа" във въгледобивното дружество Генчо Генчев каза, че вчера преговорите по стачното споразумение така и не са започнали.

"Вчера изпълнителят ни събра, за да ни обяснява колко зле бил ТЕЦ-2 и да иска коридор въглищата от Перник да минават по линиите на "Мини Марица-изток". Ние никъде нямаме такова задължение в арбитражното решение, така че не сме съгласни", обясни Генчев.

Той добави, че синдикатите искат гаранция от правителството или министерството да се водят преговори, тъй като работодателят избягва да води преговори по исканията.
Днес е шестият стачен ден в най-голямото въгледобивно дружество у нас "Мини Марица-изток".

По-рано от ръководството съобщиха, че по техни данни от назначените 2890 работници и служители дневна смяна на днес, ефективно ще стачкуват 2300 работници.
Стачката на миньорите започна на 15 януари, а по данни на ръководството, загубите за това време възлизат на 5 600 000 лв.

Вчера преговорите между синдикати и работодатели бяха подновени, след като министърът на икономиката Трайчо Трайков съобщи, че е разпоредил на ръководството на мините да подновят преговорите и да бъде оттеглен съдебния иск за законността на стачката от Окръжен съд-Стара Загора.

Въпреки това съгласие по спорните въпроси не бе постигнато. Работниците в дружеството настояват да получат по 1000 лв. допълнителен бонус за високи производствени резултати, да се подобрят условията на труд и модернизира оборудването.

#"Мини Марица-изток" #синдикати #миньори #преговори #Валентин Вълчев #КНСБ #КТ "Подкрепа" #Генчо Генчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"