ЕС: Непредвидими последици, ако Гърция каже „не“

ЕС: Непредвидими последици, ако Гърция каже „не“
При пристигането си в Кан за кризисна среща на Г-20 Жозе Мануел Барозу коментира изненадващия ход на гръцкото правителство да проведе референдум. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Отхвърлянето от гърците на европейския спасителен план за страната им би имало „непредвидими“ последици, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

При пристигането си в Кан за кризисна среща на Г-20, която ще се състои на 3 и 4 ноември, Жозе Мануел Барозу коментира изненадващия ход на гръцкото правителство да проведе референдум за спасителния пакет помощи от ЕС и МВФ, договорен в края на октомври.

„ЕС постигна споразумение по мащабни мерки за подкрепа на Гърция. Но за прилагането на тези мерки е много важно да се постигне стабилността на страната“, заяви Барозу, цитиран от АФП.

Барозо отправи „спешен и категоричен призив в подкрепа на националното и политическото единство на Гърция“.

„Без съгласието на Гърция за програмата на ЕС и МВФ условията за гърците ще бъдат много по-болезнени, особено за най-уязвимите“, допълни председателят на ЕК. Според него „последиците ще са непредвидими“.

„Поради това призовавам гръцкото правителство и политическите ръководители да покажат, че са готови да работят за националното политическо единство и да постигнат необходимата подкрепа по прилагането на програмата“, подчерта Барозу.

Днес гръцкият премиер Георгиос Папандреу също лети до Франция, за да се срещне с европейските лидери, които в понеделник вечер изненада с намерението си да се допита до народа относно поредния заем от ЕС и МВФ и да поиска вот на доверие към правителството си.

#Жозе Мануел Барозо #Кан #Г-20 #ЕС #Гърция #референдум #Георгиос Папандреу #дългова криза #Европейски съюз #еврозона #еврозоната #финансови пазари #евро #МВФ #спасителен фонд #спасителен заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"