Паметник на Левски строят в Кипър

Паметник на Левски строят в Кипър
A A+ A++ A

Българи и кипърци събраха 6000 евро за изработването и поставянето на барелеф на Апостола на свободата Васил Левски в кипърската столица Никозия.

Набирането на средства започна на 19 февруари миналата година като съвместна инициатива на българската общност и българското посолство в Кипър, но в нея спонтанно се включиха много кипърци, български възпитаници, приятели на страната ни, представители на бизнеса, имащи делови контакти с България, а също така чуждестранни дипломати в Никозия, припомня БНР.

Средствата се набираха от проведени благотворителни инициативи и лични вноски на живеещите на острова наши сънародници, като бяха поставени специални кутии.

Най-активни в дарителството бяха шестте български училища в Кипър. Сред големите прояви бе и благотворителният концерт на Силвия Кацарова и Васил Найденов.

Сформираният Инициативен комитет от представители на българската общност в присъствието на нотариус отвори кутиите съc събраните средства.

Набраната сума от 6000 евро бе преведена по специална сметка на Фондация „Васил Левски“. Предстои изработването и монтирането на барелеф на Апостола на свободата на сградата на българската дипломатическа мисия в кипърската столица. Той ще бъде тържествено открит.

Българският посланик Веселин Вълчев оцени инициативата като една от най-важните дейности на българската общност и българското посолство в Кипър.

Тя е допринесла както за почитане на делото на Левски, така и за поддържане на патриотичния дух и националните ценности, за популяризиране на българската история.

#Кипър #Никозия #Васил Левски #барелеф

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"