ЕС праща Аштън на помирителна мисия в Египет

ЕС праща Аштън на помирителна мисия в Египет
A A+ A++ A

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Катрин Аштън трябва днес да проведе помирителни разговори в Кайро, след като сблъсъците в Египет взеха най-малко 72 жертви през уикенда, предава Стандартнюз.

Сблъсъците в арабската страна продължават да се задълбочават след преврата срещу президента Мохамед Мурси. Няколко хиляди привърженици на сваления държавен глава и движението „Мюсюлмански братя“ заплашиха, че ще протестират днес пред централния щаб на египетските военни, въпреки че оттам получиха предупреждение да стоят далеч.

Грозни сцени можеха да се видят в събота в полевата болница на движението „Мюсюлмански братя“ - помещенията бяха пълни със загинали или тежко ранени хора. Най-често срещаната констатация: огнестрелни рани в главата и гърдите. Министерството на здравеопазването съобщи за най-малко 80 мъртви, а поддръжниците на сваления президент Мохамед Мурси - за над 100 жертви. Няколко часа преди това избухнаха сблъсъци между полицейските сили и ислямисти, които протестираха в подкрепа на Мурси.

Аштън трябва да се срещне в понеделник с главнокомандващия египетската армия генерал Абдел Фатах ал-Сиси, който водеше военния преврат срещу Мурси, временния президент на Египет Адли Мансур, представители на партиите в страната, членове на политическото крило на „Мюсюлманското братство“.

В свое изявление Аштън заяви, че тя ще държи на „преходен период, в който всички политически групи ще участват, включително и „Мюсюлмански братя“.

#Египет #Катрин Аштън #мисия #помирение #преходен период

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"