Пестим близо 13 лв. с намаляването на цената на тока

Пестим близо 13 лв. с намаляването на цената на тока
Според първоначалния план цената на дневния ток трябва да падне между 4,12 и 4,50% при различните ЕРП-та. Снимка: svejo.net
A A+ A++ A

Поне 13 лв. ще ни спести намаляването на цената на тока, показват сметките. Сумата е валидна за клиенти, които не разхищават електричество и по принцип плащат по-ниски сметки, предаде standartnews.com.

В понеделник Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще вземе окончателното решение за новите тарифи, които ще влязат в сила от 1 август. Според първоначалния план цената на дневния ток трябва да падне между 4,12 и 4,50% при различните ЕРП-та.

За нощната енергия предложеното намаление е от 3,43 до 6,82%. Тарифите ще действат от 1 август 2013 г. до 30 юни 2014 г. За абонатите, които разхищават тока или пък се отопляват с електроуреди, икономията ще е в пъти по-голяма, но те плащат и значително по-високи сметки заради голямото си потребление.

Намаляването на цената на тока обаче може да доведе до редица проблеми по цялата верига от производство, през пренос и доставка до потребителите, смята енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според него намаляването на нормата на възвръщаемост на предприятията, които са правили инвестиции с кредити, ще доведе до невъзможност да обслужват тези заеми.

#ДКЕВР #абонатите #енергия #възвръщаемост #Атанас Тасев #заеми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »