Мащабни операции на италианската полиция срещу мафията в Рим и Калабрия

Мащабни операции на италианската полиция срещу мафията в Рим и Калабрия
Според служителите на реда целта на операцията е била разбиване на цели кланове на организираната престъпност в Рим и на о. Сицилия.
A A+ A++ A

Италианската полиция е провела две широкомащабни операции срещу мафията в Рим и Калабрия, като задачата на властите е била да заловят около 100 души, в това число бизнесмени, адвокати и дори един сенатор, предава БГНЕС.

Операцията в италианската столица е била под название „Нова зора“ в отговор на „Дългата нощ“, която мафията наложи в Рим, и е позволила да се нанесе „смъртен удар на мафиотските структури, действащи от години в Рим, се казва в полицейско комюнике.

Операцията, една от най-широките, провеждани някога в столицата, е целяла залавянето на 51 лица, занимаващи се с незаконни дейности в Рим и крайбрежието в областта Остия, уточни говорителят на полицията Марио Виола.

Още преди началото на акцията шестима от набелязаните са били в ръцете на полицията, а останалите са задържани по време на хайката.

Престъпните дейности на заловените включвали наркотрафик, лихварство, изнудване на търговци, контрол на пазара на монетни автомати, проникване в административния апарат за предоставяне на социални жилища, контрол на курортни дейности по плажовете на Остия.

Според служителите на реда целта на операцията е била разбиване на цели кланове на организираната престъпност в Рим и на о. Сицилия.

Организацията е била съставена от две мафиотски семейства - Фраскиани и Триаси, свързани със сицилианската мафия Коза ностра, обясни пред печата ръководителят на операциите Ренато Кортезе.

Благодарение на подслушване на телефонни разговори, разследващите са разкрили как „практически от 20 години членовете на Фраскиани и Триаси са си поделяли териториите на дейност, където всеки клан е „работел“ необезпокояван от конкуренция“.

Фраскиани се занимавали със събиране на мафиотския рекет „Пицо“ от търговците, а Триаси - с контрабанда на наркотици и оръжие, уточни прокурорът Джузепе Пинятоне.

#мафия #Италия #Рим #Калабрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"