Бъсеску: ЕС ограничава България и Румъния неоправдано

Бъсеску: ЕС ограничава България и Румъния неоправдано
„Изненадани сме от решението за блокиране на членството на Румъния и България в Шенген, въпреки че всички предварителни условия бяха изпълнени“, заяви румънският президент. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Румънският президент Траян Бъсеску разкритикува ветото на ЕС, което спря членството на страната му в Шенгенското пространство и трудовите ограничения в девет от страните членки.

„Изненадани сме от решението за блокиране на членството на Румъния и България в Шенген, въпреки че всички предварителни условия бяха изпълнени“, обяви държавният глава пред дипломати в четвъртък, предаде АФП.

Румъния и България се присъединиха към Евросъюза през 2007. Двете страни се надяваха, че ще станат част от Шенгенското семейство още през 2011, но Франция, Германия, Финландия и Холандия се противопоставиха на намеренията им.

Впоследствие първите три държави отстъпиха пред Букурещ и София. Позицията на Холандия обаче остана непроменена, тъй като Амстердам очакваше по-убедителен напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

В отговор на събитията Букурещ обвини холандското правителство, че е заложник на антиимигрантските убеждения на Герт Вилдерс – крайнодесният член на управляващата коалиция.

В изявлението си днес Бъсеску изрази надежди, че Европейската комисия ще даде положителна оценка на румънската съдебна система във февруарския си доклад.

Той напомни, че това ще доведе и до премахване на мониторинговия механизъм, на който Румъния и България са подложени.

При благоприятно развитие Холандия освен това би могла да преразгледа позицията си по членството им в Шенген, твърдят експерти.

Президентът също така подчерта, че трудовите ограничения, наложени на румънските граждани в девет европейски държави, са „напълно неоправдани“.

„Редовните проверки доказаха, че свободното движение на румънците в страните, вдигнали забраните, не е оказало никакво отрицателно въздействие“, настоя той и благодари на Италия за решението й да отмени ограниченията от 1 януари.

#Герт Вилдерс #Амстердам #Холандия #Финландия #Германия #Франция #София #Букурещ #Европейската комисия #президент #Румъния #България #Шенген #ЕС #Траян Бъсеску #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"