Арх. Калина Павлова срещу ТИМ: Да си смел не значи да не се страхуваш, а да действаш въпреки страховете

Арх. Калина Павлова срещу ТИМ: Да си смел не значи да не се страхуваш, а да действаш въпреки страховете
A A+ A++ A

Запознайте се с архитект Калина Павлова, наричат я още „Гражданското лице на Варна." Освен, че е млада, усмихната, красива и талантлива, Калина е известна със своята гражданска активност, с непоколебимостта си в опитите си да даде публичност на устройствените планове на община Варна и делата в защита на правото за достъп до информация, с борбата си, заедно с няколко варненски сдружения, срещу застрояването на "Алея първа" в красивата Морска градина.

През лятото на 2009 г., няколко дни след обявяването на резултатите от парламентарните избори, довели ГЕРБ на власт, варненци научават от медиите, че бившият областен управител на Варна Христо Контров е продал пет парцела от крайбрежната ивица на града с обща площ 117.7 дка на "Холдинг Варна" АД. "Сделката между държавата в лицето на Контров и „Холдинг Варна"се сключва на 15 юни 2009 г.

Обявената цена на сделката за терена е 11.8 млн. лв. т.е. холдингът е платил по около 50 евро за квадратен метър от петте крайбрежни парцела.Става известно, че частните инвеститори с помощта на общината се опитват да построят цял нов град по крайбрежната ивица на Варна на площ от близо 1000 декара - 7 хотела, около 500 заведения и още 300 търговски обекта, в които ще работят около 3000 души. Те ще изградят и стопанисват инфраструктурата, а самите заведения и търговски обекти ще бъдат давани под наем.

Калина, заедно със Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията, СОПА, "Зелена Варна", "Българско дружество за защита на птиците", Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, на който по-късно става член, "Обединено гражданско сдружение" и партия "Зелените" организират подписка и декларация, с които възразяват срещу сделката и искат отмяната й.

Подробностите за сделката остават скрити докато Контров е областен управител. Новият областен управител, Данчо Симеонов, назначен от ГЕРБ, с неохота в края на краищата показва договора заедно с актове за частна държавна собственост върху терените по Алея първа, но отказва други документи от сделката. Симеонов твърди, че лично е прегледал документите, прегледал ги е правният отдел и не е открито нищо нередно.

Активните варненци започват да издирват предишни актове за тези терени –според акт от 2000 г., цялата територия е изключителна държавна собственост. По закон, за да се промени статутът на една територия от изключителна държавна в частна държавна собственост, трябва да има решение на Министерски съвет, обаче според официалния отговор на МС правителството не е вземало такова решение.

СОПА и партия "Зелените" оспорват както избора на купувач за държавната земя, така и самата сделка.Основните възражения са за непрозрачността на сделката и за ниската продажна цена на земята. По-късно се оказва, и че „Холдинг Варна" участва в договора като притежател на Сертификат за инвеститор клас А. Носителите на такъв сертификат се радват на преференциален избор като купувачи без търг и конкурс, което се смята за насърчителна мярка и държавна помощ по Закона за насърчаване на инвестициите. В замяна холдингът се ангажира да инвестира 73 100 000 лв. в „комплекс за предоставяне на широк кръг от обществени услуги, свързани с лечение, възстановяване, рехабилитация, квалификация на кадри за нуждите на туризма, организиране на семинари, симпозиуми, конгреси, информационни услуги" и т. н.

СОПА и партия „Зелените" завеждат дела срещу заповедта на областния управител, с която се определя купувачът по сделката „Холдинг Варна", и срещу сертификата за инвеститор клас А. Един от най-важните им аргументи срещу сделката е Регламент № 800 от 2008 г. на ЕС, според който преференциалната продажба на държавна земя не може да е акт на инвестиционна стимулация.

Тук е мястото да споменем, че Калина е не само активна, и неуморна, тя е и смела. Защото зад "Холдинг Варна" АД, стои мощната варненска групировка ТИМ – разследващият германски журналист Юрген Рот я нарича „най-модерната форма на организирана престъпност, а бившият американски посланик в София, Джеймс Пардю, в грама изпратена до Вашингтон през 2005 г. – „новият лидер на българската организирана престъпност". Групировка, обвита в мистерия, за която в България се знае малко, и почти никой нищо не говори.

„Алея първа" далеч не е единствената кауза на младата архитектка, която води десетки дела срещу различни институции, отказвали й достъп до обществена информация. Например, тя осъди Община Варна за укриване на информация относно проектирането на новия Общ устройствен план, ОУП, който оттогава е на интернет страницата на общината.

За тази упорита и спечелена битка, през септември 2009 г. Калина бе отличена от Програма „Достъп до информация", ПДИ. Тя е носител на наградата на Български хелзинкски комитет и журито на "Човек на годината" 2009 за изключителна гражданска смелост в борбата й за обществения интерес в България. През 2011 г. получи наградата „Златен ключ" на ПДИ пак за изключителната гражданска активност, свързана с Общия устройствен план на Община Варна и строежа на „Алея първа" и участието на гражданите в процеса на взимане на решения. Калина Павлова беше номинирана и за Човек на годината 2011.

На последните местни избори участва като кандидат за кмет на Варна, подкрепен от партия Зелените. От общо 17 участници в надпреварата и макар, че никой не й даваше сериозен шанс, спечели впечатляващите 2853 гласа и 8-мо място като кандидат кмет. А, само преди дни стана и член на партия Зелените.

Въпреки цялата тази богата биография и активност, Калина е само на 32 години. Завършила е Математическата гимназия във Варна и Университета по архитектура и строителство в София. Работила е в архитектурни фирми и в Община Варна. Понастоящем е архитект на свободна практика.

Но, далеч не всички във Варна са нейни почитатели и последователи - има две прекратени прокурорски проверки срещу нея. Първата за това, че била поискала пари от "Холдинг Варна", за да спре подписката. Втората е по искане на десет от акционерите в холдинга, които твърдят, че е ангажирана с конкурентен проект, от който ще се обогати лично и професионално. Става дума за проект финансиран от правителството на Холандия. Проектът "Моят бряг" е за изработване на цялостна визия за развитие на черноморското крайбрежие. В него Калина е участвала като експерт още по времето, когато е на работа в община Варна.

Novinite. Bg се обърна с няколко въпроса към нея:

Калина, откъде тръгна всичко за теб? Кое те накара да станеш толкова активен гражданин?

Това, че ОУП на община Варна се проектираше на тъмно и освен това се превърна в  нерегламентиран доходоносен бизнес на фирмата проектант на плана, част от групата ТИМ, не можеше да ме остави безучастна.

Ти успя да направиш ОУП обществено достъпен, но не си съгласна и със самия ОУП. Защо?

ОУП на община Варна е първият градоустройствен план от общо градско ниво проектиран изключително в частна полза, вместо в обществена. Дори периодът на комунизма не ни е оставил по-явни примери за несправедливо и нерационално планиране на територията. Въпреки, че законът изрично забранява частни лица да възлагат и финансират общи устройствени планове, ОУП на Варна е финансиран от и изработен в полза на частни лица и компании. Кметът на община Варна упорито си затваря очите за това. Няма как гражданите да се съгласим с така проектирания ОУП, който облагодетелства конкретни лица, предвижда опасни за околната среда дейности и също така планира редица ненужни, скъпи за реализация мероприятия.

Докъде стигна с ОУП?

Шестте активни по въпроса неправителствените организации във Варна обжалвахме Екологичната оценка на ОУП Варна, излагайки нередностите във финансирането на плана и опасните му и неразумни предвиждания - високоскоростна магистрала в града, застрояване на редица горски територии, изкуствено изместване на защитена местност Казашко и предвидено още по-плътно застрояване на Алея първа. Също така водим няколко дела срещу бездействието на кмета на община Варна да комплектова в цялост преписката по плана с изработените схеми по частна поръчка и с това да се разкрие и признае незаконното финансиране на ОУП. Програма достъп до информация също е ангажирана с казуса и ни осигурява юридическа помощ.

Кандидатирала си се, неуспешно, за главен архитект на Варна. Какво стана?

Отново чрез заявления за достъп до информация относно проведен конкурс, с който да е бил назначен главен архитект на общината, изобличихме община Варна, че е назначила главен архитект без да е провела изикващия се по закон конкурс. Това накара общината да обяви конкурс за длъжността. За конкурса обаче нямаше други желаещи освен вече изпълняващия длъжността без конкурс, главен архитект - Петър Йорданов. В Съюза на архитектите във Варна оживено се коментираше, че никой от опитните и уважавани архитекти в града не желае да участва в конкурса и да работи в условията създадени от кмета Кирил Йорданов. Аз реших да създам конкуренция, да се включа като кандидат и да тествам системата. Честното провеждане на този конкурс щеше да е първата крачка към оздравяване на системата възпроизвеждаща така негативните градоустройствени практики с ОУП Варна и цялостния процес по разрешаване на строителството в гр. Варна.

Конкурсът се проведе чрез тест, но двама от членовете на журито арх. Лиляна Куцарова, чийто съпруг Николай Николаев е дългогодишен кадър на ТИМ и арх. Георги Минчев, проектантът на плана за Алея първа, далеч не можеха да се нарекат безпристрастни членове на журито, въпреки че бяха попълнили писмени декларации за безпристрастност към явилите се кандидати. Арх. Георги Минчев ръководеше и съставянето на самия тест за конкурса. В тези условия заемащия поста главен архитект и преди конкурса спечели мястото с отличен резултат на теста, а аз имах 5 от допустими 3 грешки. Интересно е също, че въпреки този отличен резултат на теста и уж доказаното познаване на законовата уредба от избрания за главен архитект, той до ден днешен не е предприел нищо по въпроса с незаконните практики по ОУП на община Варна.

Процедурата по конкурса мина и през съда като Административен съд Варна и Върховен административен съд въобще не дадоха ход на делото по същество. Постанови се, че независимо от доказателствата за пристрастност на членове на журито, аз нямам правен интерес да оспорвам конкурса. Тук се стига вече до абсурдите на нашата съдебна система, които се оказва пречат да утвърдим законност и справедливост. Затова с помоща на юристи на СОПА подадох жалба до Съда по правата на човека в Страсбург.

А защо реши да се кандидатираш и за кмет?

Реших се на тази стъпка защото смятам, че е важно гражданите да покажем, че можем да реализираме желаните промени, включително и като участваме във властта. По този начин гражданското общество във Варна даде категорична заявка, че може да излъчва нови лидери, които да сменят несправящите се с проблемите на обществото действащи политици.

Как, според теб, премина кметската надпревара във Варна, която стана обект на толкова коментари в националните медии? Доволна ли си от твоя резултат или си разочарована?

В изминалата кампания бе неоспорим успехът на гражданското общество. То успя да наложи принципите за прозрачност и гражданско участие, и кандидатите за кмет трябваше да се съобразяват с тях дори в предизборните си агитации. Със задоволство забелязах, че всички кандидати използват лозунги за промяна взаимствани именно от битките на гражданите през последните години за прозрачност и отчетност на общината, за борба с корупцията и преустановяване на неизгодните за общината сделки.

Още по време на кампанията обаче си пролича, че не всички кандидати са автентични борци за промяна и граждански права. Например Марешки, който се представи за носител на нова положителна промяна всъщност бе действащ общински съветник с не добра слава. Друг умел манипулатор се оказа кандидатът Добромир Джиков. Като кмет на район Владислав Варненчик той бе съучастник на администрацията на кмета Кирил Йорданов в това да се прикрият сигналите на активни граждани по време на обществените обсъждания, че ОУП се финансира от частни лица. Въпреки това в кампанията си Джиков реши да обърне внимание именно на „активните граждани". Начинът по който това бе направено обаче показа манипулативния характер на водената кампания. Една уж независима неправителствена организация стартира акция под надслов „Активни граждани" като анкетираше гражданите с цел стимулиране на по-висока избирателна активност. В последствие обаче се оказа, че организацията има за център предизборния щаб на Джиков, а раздаваните по време на анкетирането гривни и материали са всъщност  агитационни материали за Джиков. Така активните граждани попълнили анкетата, включително и аз, се оказахме едва ли не симпатизанти и избиратели на Джиков.

Така пред гражданското ни общество и пред всеки един избирател се оформи ново предизвикателство, това да може да разпознава сред многото кандидати по време на избори кои са автентични борци за промяна, и кои са просто подставени играчи.  Това се оказва изключително трудна задача в условията на платено медиино отразяване на кампаниите и то платено на изключително високи цени, установени от самото правителство. В тези условия трибуна за агитация получават единствено платежоспособните кандидати. А в изминалата кампания платежоспособни се оказаха не само кандидатите на субсидираните от държавата парламентарно представени партии, ами и много други. Зад тях не е изключено да стоят платежоспособни фирми и корпорации и то с интерес от запазване на статуквото, вместо промяната му. Все пак в това статукво те са натрупали печалбите си. Така се стига до зловещото подозрение, че добре финансираните претенденти за кметския стол, играещи ролята на борци за промяна, но играещи я доста фалшиво, като Марешки и Джиков например, са всъщност подставени играчи. Чрез тях могат да се заблудят избирателите, да се отклонят гласове и в крайна сметка да се запази статуквото. Изборният резултат, който направи Кирил Йорданов кмет за четвърти мандат и бетонира статуквото само затвърждава това подозрение.

На този фон и почти без никакво финансиране, осмото място за мен е определено добър резултат. Неминуемо с по-нататъшното си развитие гражданското общество не само ще налага тенденциите в предизборните битки, но и ще успява да излъчва фигури обединяващи достатъчно гласоподаватели за реално участие във властта.

Какво казваш на тези, които твърдят, че цялата ти активност идва от стремежа други, а не ТИМ да се облагодетелстват от апетитните парцели в Морската градина, и чрез тях и ти, и/или, че си искала пари за да прекратиш тази активност?

Протестите, в които участвам имат за цел от частна собственост на ТИМ, Алея първа да се възстанови в законното си състояние на публична държавна сосбтвеност със свободен достъп за гражданите. Няма кой друг да бъде облагодетелстван от това освен самите граждани и държавата ни като цяло. Струва ми се, че усърдието случаят да бъде потулен, а участващите граждани да бъдем сплашени и дискредитирани вече привлече толкова много внимание към самата групировка ТИМ и към заподозряните в зависимост от нея политици във властта, че по-приемлив изход за всички тях би бил възможно по-скоро да се признае нищожността на сделката и случаят да приключи.

Разкажи ни за делото във Административен съд София град за казуса с „Алея първа", вече избраният ни нов президент и бивш министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев и неговото бивше министерство?

Като Министър на МРРБ, Росен Плевнелиев имаше ред отговорности по казуса „Алея първа". Към него беше отправено и актуално питане по въпроса за законността на сделката от депутата Иван Костов, на което питане Плевнелиев отговори следното: "Разбира се, аз разпоредих обстойна проверка на процедурите, извършвани и контролирани от МРРБ. В момента тази проверка е в своята заключителна фаза, още не сме приключили. Засега данни обаче за съществени нарушения в процедурата няма." По-късно когато поисках достъп до тази проверка, за да я съпоставя с нашето разследване на сделката, получих отговор от МРРБ, че "исканата информация не се съхранява в МРРБ", т.е. няма извършена проверка или пък тя се е изпарила някъде. Това беше абсурдна ситуация. Разпоредената лично от Плевнелиев проверка за неговите служители не съществуваше. Затова заедно с Програма достъп до информация заведохме дело и като доказателство за съществуването на проверката представихме стенограмата от Народното събрание с думите на Росен Плевнелиев, че е разпоредил такава. Въпреки представеното доказателство на заседание по делото, представителя на МРРБ настояваше, че такава проверка не е разпореждана. С това той директно поставяше под съмнение думите на Росен Плевнелиев и излизаше, че кандидат президента може да се окаже доказано хладнокръвен лъжец. Съдът бе втрещен от развитието на делото и даде срок на МРРБ да изясни позицията си. В крайна сметка, при следващото заседание от МРРБ излязоха със становище, че имало някаква проверка, която все още, след повече от година, не била приключила. Сега очакваме решението на Административен съд София град, което се надяваме да осъди МРРБ да предостави достъп до всички документи по проверката на сделката с „Алея първа", до там до където е стигнала. МРРБ обаче ще има формално възмоност да обжалва решението пред Върховен административен съд, ако не е в тяхна полза и по този начин достъпът ни до констатациите и действията на Росен Плевнелиев и МРРБ относно сделката с Алея първа може да се забави още във времето, ако това е целта на правителството.

Това е само едно от делата по случая "Алея първа" – има ли някакво развитие там, докъде стигнахте?

По случая Алея първа наистина има безчет дела. Най-многобройни са тези за достъп до информация. Освен за достъп до документи подготвящи сделката водим редица дела и за достъп до информация какви стъпки са предприели различните органи за разследване на сделката. Тези дела ще се окажат от изключителна важност, защото Върховният административен съд се произнесе окончателно, че гражданите и гражданските организации нямаме правен интерес и не можем да оспорим сделки на държавата дори и да става дума за продадена изключителна държавна собственост. Такава легитимна страна могат да бъдат само органи на властта като министерство, областен управител или прокуратура. Така, че за защитата на нашия интерес ние трябва да разчитаме изцяло на институциите. Това прави активността ни за узнаване на техните действия или бездействия още по-важна и решаваща.

В края на октомври т.г. с членове на СОПА и други граждански асоциации, трасирахте линията на морския бряг в града в зоната, където трябва да бъде реализиран проекта, което предизвика "Холдинг Варна" да потърси съдействие от страна на полицията, за да бъде възпрепятствано по-нататъшно влизане в тяхна собственост? Каква беше целта на трасирането?

Целта на трасирането бе да се демонстрира къде точно е разположен автентичния морски бряг на гр. Варна от преди построяването на брегоукрепителните съоръжения – буни. На тази демонстрация бяхме поканили Областния управител Данчо Симеонов, Окръжния прокурор и двамата кандидати за кмет на предстоящия балотаж. Както вече подчертах защитата на нашия граждански интерес и на законността зависи изцяло от тези господа, тъй като те са представители на институциите лигитимни пред съда да оспорват незаконни сделки на държавата. Ако бяха дошли, Областният управител и Окръжният прокурор щяха лично да станат свидетели на това как представители на Холдинг Варна се явяват и сами признават, че собствеността им се намира пред автентичния морски бряг и върху изградените брегоукрепителните съоръжения – буни, т.е. върху невъзможна за придобване от частни лица територия. Въпреки, че Областният управител и Окръжният прокурор не дойдоха на тази демонстрация, разбира се, те са разбрали за фактите от медиите и въпреки това не сме чули най-сетне да са предприели действия за обявяване нищожност на тази сделка, напротив точно обратно на Холдинг Варна му се издават всевъзможни разрешителни.

В края на ноември, Областният управител на варненска област Данчо Симеонов подписа проекта за укрепване на скат във Морската градина, който отделя парка от терените на "Холдинг Варна" което се тълкува като зелена светлина за проекта "Алея първа". А сега накъде?

Пътят за нас гражданите е ясен и за напред - продължаваме да се борим за това институциите да признаят и да се съобразят с нищожността на сделката с Алея първа. За установяване и обявяване нищожността на една сделка няма срок, така че времето е на наше разположение. Разбира се на нас ни се иска институциите в България да си вършат работата съвестно и в обозрими срокове, затова обмисляме да заведем и колективни искове срещу увреждащото за нас бездействие на институциите да обявят нищожността на сделката.

Истина е, обаче, че тази част на Морската градина е доста занемарена и дава повод на тези, които подкрепят проекта да твърдят, че той ще промени облика й положително. Всички знаем за бараките по крайбрежната алея на Варна. Според теб, какво трябва да се направи на този терен?

Преди да бъде продадена на безценица на ТИМ през 2009г., територията бе стопанисвана пак от ТИМ като концесионери в продължение на 9 години. Това показва, че не можем да очакваме тази група да направи нещо по-хубаво на територията или пък тепърва да реализира проекта си Алея първа. Тези факти издават и изцяло спекулативния характер на сделката.

Също така, проектът за строителство на Алея първа е финансиран от ТИМ, защитава техни интереси, изработен е през 2002г. и вече не съответства на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от 2008г. Според мен този проект трябва да бъде преосмислен, включително като се проведе референдум с гражданите.

Наистина ли си получила нотариално заверена честитка за рождения ти ден от Марин Митев от ТИМ?

Да наистина, придружена с букет цветя. Още тогава се шегувахме в къщи дали няма скрита камера в букета. А невижданата до сега компроматната война, която се развихри в предизборна кампания показа, че тайното заснемане и монтиране на кадри е следващия способ за сплашване, дискредитиране и пречупване на активни граждани, чиито каузи застрашават корпоративни интереси и свързани с тях политици.

Кои са за теб ТИМ?

Корпорация, която не иска да спазва законите и се крие зад корумпирани политици.

Страхуваш ли се?

Няма начин да не изпитвам страх, но смели са не тези, които не се страхуват, а тези които действат въпреки страховете си, надмогвайки ги, овладявайки ги. Точно това постигнахме във Варна,  надмогнахме страха като оформихме активно гражданско общество от много граждански организации и активни граждани работещи съвместно и помагайки си.

#Алея първа #ТИМ #Холдинг Варна #областен управител #кмет #Варна #община #ОУП #Данчо Симеонов #Кирил Йорданов #избори #Зелените #Росен Плевнелиев #главен архитект #Морска градина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"