САЩ все по-черногледи за „Набуко“

САЩ все по-черногледи за „Набуко“
специалния представител на Държавния департамент на САЩ по въпросите на енергетиката в Евразия Ричард Морнингстар. Снимка: eu2009.cz
A A+ A++ A

С всяка изминала година изграждането на газопровода „Набуко“ става все по-малко вероятно, според специалния представител на Държавния департамент на САЩ по въпросите на енергетиката в Евразия Ричард Морнингстар.

„През последните месеци стана ясно, че от финансова и от времева гледна точка неговото реализиране става все по-трудно“, заяви Морнингстар, който изнесе доклад на конференцията „Природен газ и енергийното бъдеще на Украйна“ в Киев, цитиран от руския в. „Ведомости“ и БГНЕС.

„Този проект се обсъжда вече много години, освен това може да има проблеми с неговото захранване“, каза той.

„По-целесъобразно е да се концентрираме върху доставките на газ за най-уязвимите страни, преди всичко балканските. Това може да се осъществи, ако се построи газова връзка с Турция“, допълни американският специален пратеник.

„Все едно „Южният газов коридор“ ще тръгне, но увеличаването на неговия капацитет ще бъде постепенно, там няма да има големи обеми“, каза той.

Газопроводът „Набуко“, в който България е един от ключовите участници, е предназначен за транспортирането на каспийски газ в Европа и заедно с газопроводите Турция-Гърция-Италия и Транс-Адриатическия влиза в така наречения "Южен газов коридор".

Споразумението за строителството на "Набуко" беше постигнато още през 2002 г. Сред учредителите на проекта, активно подкрепян от ЕС, са австрийската OMV, унгарската МОЛ, турската "Боташ", българската "Булгаргаз" и румънската "Трансгаз".

По-късно към тях се присъедини и RWE. Първоначалната му цена беше около 5 милиарда евро, след това скочи на 7,9 милиарда. Експертите смятат, че и тази цена може да нарасне сериозно. Пускането в експлоатация на газопровода се отлагаше многократно.

Сега се смята, че строителството му може да започне през 2013 г., а доставките - през 2017 г. Дължината на трасето е 4000 км, капацитетът на тръбата – около 30-31 милиарда куб.м.

#САЩ #Турция #Украйна #Русия #природен газ #газови доставки #Набуко #газопровод #Ричард Морнингстар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"