Планират 2.7 млрд. лв. за железниците и метрото

Планират 2.7 млрд. лв. за железниците и метрото
„За две години успяхме да договорим повече от предвидените средства по първа ос на ОП „Транспорт“, а всички железопътни проекти вече имат одобрени апликационни форми от Европейската комисия“, обясни Московски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 2.7 млрд. лева ще бъдат отпуснати за изпълнение на железопътни проекти и строеж на софийското метро, заяви транспортният министър Ивайло Московски.

Общо 2.7 млрд. лева достига общата инвестиционна стойност на договорените проекти за изпълнение по приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Транспорт“, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

В тази сума влиза проектът за разширение на столичното метро в частта от „Надежда“ до „Обеля“ и от „Младост 1“ до „Цариградско шосе“ заедно с националното и другите източници на финансиране. Около половината от тях са безвъзмездна финансова помощ, обявиха от транспортното министерство.

Ивайло Московски присъства днес на официалната церемония по подписване на договорите с избраните изпълнители за реконструкцията и електрификацията на жп линията Димитровград–Свиленград.

„За две години успяхме да договорим повече от предвидените средства по първа ос на ОП „Транспорт“, а всички железопътни проекти вече имат одобрени апликационни форми от Европейската комисия“, обясни Московски.

Министърът предупреди изпълнителите, че работата им ще се следи стриктно и съгласно всички изисквания за срок и качество.

Поръчката за реконструкцията и електрификацията на жп линията Димитровград–Свиленград е разделена на три позиции.

Първата представлява реконструкция и електрификация на железопътната отсечка Димитровград–Харманли, с приблизителна дължина на железния път 36 км. Неин изпълнител е „Терна“ АД, Гърция, а предложената цена е 136 000 000 лв. без ДДС.

Втората позиция е реконструкция и електрификация на железопътната отсечка Харманли–Свиленград, с приблизителна дължина на железния път 34 км и рехабилитация и електрификация на железопътната линия Свиленград–граница с Република Гърция с приблизителна дължина 4 км. Изпълнител на тази позиция е Сдружение „Железопътна инфраструктура 2011“, София, а предложената цена – 116 497 477 лв. без ДДС.

Позиция 3 представлява изграждане на нови тягови подстанции в Симеоновград и Свиленград и разширение на съществуващата тягова подстанция в Димитровград. Неин изпълнител е „Старт инженеринг“ АД, София, за предложена цена от 20 350 493 лв. без ДДС.

Отсечката Димитровград–Свиленград е част от проекта „Реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив–Свиленград–турска/гръцка граница по коридори ІV и ІХ“ и ще се финансира по Оперативна програма „Транспорт“.

Бенефициент е Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

#Националната компания „Железопътна инфраструктура“ #Пловдив #ДДС #София #Гърция #Харманли #Европейската комисия #Свиленград #Димитровград #жп линия #метро #Цариградско шосе #Младост #Обеля #Надежда #Оперативна програма „Транспорт“ #информационните технологии и съобщенията #Министър на транспорта #Ивайло Московски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"