Орешарски: Предишното правителство играеше на ръба на фискалния резерв

Орешарски: Предишното правителство играеше на ръба на фискалния резерв
„Възнамеряваме да се опитаме в максимална степен да разплатим заварените задължения“, добави Орешарски. Снимка: БГНЕС.
A A+ A++ A

При упражняване на бюджета за дълги периоди от време предишното правителство си позволяваше да играе на ръба на фискалния резерв, което създаваше проблеми, заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на дискусията за актуализацията на бюджета за 2013 г., предава „Фокус“.

„През февруари цялото ръководство на ГЕРБ направи преоценка на водената фискална политика и отправи доста критични думи към вицепремиера и финансов министър дотогава, давайки заявка, че трябва да се промени нещо във водената до този момент фискална политика. Тогава бях един от малкото критици, които дори защитиха елемент от водената фискална политика“, каза Орешарски.

„Често и аз съм критикувал доста от водените политики. На първо място финансиране на дефицита чрез неразаплащане на поет ангажимент, финансиране на дефицита чрез нерегулярно и просрочено възстановяване на ДДС“, посочи премиерът.

„Възнамеряваме да се опитаме в максимална степен да разплатим заварените задължения“, добави още той.

„Днес цифрите са по-големи, отколкото през 2009 г. Не е това философията – да говорим какво ни пречи да свършим работа. Важното е да свършим работа“, каза Орешарски.

„През юни поисках справка какво е очакваното неизпълнение на приходите. 2013 г. за първите шест месеца данъчните приходи са 46,5% от разчетените. За сравнение, в предните години – през 2010 г. цифрата е 44,6%. Да се твърди на 46,5%, че изпълнението е перфектно – не го разбирам. То е много близко до катастрофата от 2010 г. В средата на 2009 г. изпълнението беше 50,4%“, отбеляза Пламен Орешарски.

#Пламен Орешарски #актуализация #Бюджет 2013

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »