Остри реакции срещу расистко заглавие в спортен вестник

Остри реакции срещу расистко заглавие в спортен вестник
A A+ A++ A

Вестник „7 дни спорт" вдигна на крак няколко организации със заглавие, определено като расистко.

В печатното издание на вестник „7 дни спорт" от 18 януари 2012 г. е публикувана статия на първа страница със заглавие „Новите в ЦСКА: Италианец, швед и две чернилки".

Впоследствие заглавието на самата статия беше променено, като вече се споменават и четирите националности на футболистите в зависимост от цвета на кожата на играчите.

Новото заглавие на материала е: „ЦСКА чака каре играчи за 4 млн. евро", с подзаглавие: „Удинезе прати италианец, камерунец, швед и малиец в София".

Промяната в новината обаче е видима само на страницата на самата статия. На основната страница на изданието заглавието все още е непроменено, като съдържа расистките определения за двамата футболисти.

Българският хелзинкски комитет (БХК) реагира остро на расистката публикация във вестник „7 дни спорт".

БХК получи десетки сигнали от граждани относно тази публикация, се казва в отворено писмо на организацията до редакцията на спортното издание.

„Това заглавие е абсурдно и расистко. Употребата на думата „чернилка" е недопустима за която и да е медия, и e в разрез с всякакви етични принципи, както и със Закона за защита от дискриминация", посочват от БХК.

Според неговия председател Красимир Кънев насърчаването на нетолерантност и подбуждането на расизъм сред читателите е скандална и противозаконна практика.

От комитета са категорични, че всяка медия трябва да се придържа към най-строгите етични правила за отразяване на събитията.

„Няма нужда да казваме, че всеки субект трябва да спазва закона. Използването на оскърбителната дума „чернилка", вместо да се следва посоченият логичен ред на изречението за изброяване на футболните играчи по националност (т.е. следва да се каже „малиец" и „камерунец") е нарушение на закона, защото накърнява достойнството на хората", се казва още в писмото.

От БХК настояват „7 дни спорт" незабавно да промени заглавието на статията в онлайн изданието, както и да публикува извинителна бележка в следващия печатен брой.

„Ако това не се случи, ще носите отговорност по закона пред Комисията за защита от дискриминация", завършва писмото на Българския хелзинкски комитет.

Във връзка със скандалната публикация Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) настоява Прокуратурата да се сезира за престъпление по чл. 162 (1) от НК (подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса).

„Деянието е извършено от журналисти от вестник "7 дни спорт", брой 6339 от 18.01.2012. Намираме, че заглавието на челната статия от броя, подписана от Симеон Кичуков и Боян Петров, е не само обидно и противоречащо на журналистическата етика, но и подбуждащо към расова омраза и дискриминация по смисъла на цитирания член", се казва в отворено писмо на АЕЖ до главния прокурор на България Борис Велчев.

От журналистическата организация са убедени, че деянието е с висока степен на обществена опасност, тъй като е извършено съзнателно и чрез печатно средство за масово осведомяване с много голяма популярност.

„Настояваме да бъде потърсена отговорност не само от журналистите, подписали статията, но и от дежурния и главния редактор на изданието, както и от всички висшестоящи лица, които са одобрили публикуването на това заглавие, включително и от издателя", пише още в писмото.

„Смятаме, че липсата на реакция от отговорните държавни институции по казуса, би позволила този опасен прецедент да се превърне в обичайна практика за част от българските медии", казват още от АЕЖ.

„Позволяваме си да напомним на колегите журналисти, че свободата на словото свършва там, където започва нарушаването на други права на гражданите. А неспазването на елементарни принципи на журналистическата етика компрометира съответната медия в очите на читателите", посочват медийните представители.

#чернилки #7 дни спорт #Българският хелзинкски комитет #БХК #ЦСКА #София #вестник #Красимир Кънев #дискриминация #расизъм #Комисията за защита от дискриминация #АЕЖ #България #главен прокурор на България #Борис Велчев #журналисти #Боян Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »