Мирните протести в България прераснаха в сблъсъци – коментари в световните медии

Мирните протести в България прераснаха в сблъсъци – коментари в световните медии
Снимка: АФП
A A+ A++ A

Българската полиция прекрати блокадата на българския парламент, която в сряда хвана в капана си около 100 депутати и министри за повече от 8 часа, докато протестиращите даваха израз на своето разочарование от лошото управление и вкоренената корупция и призоваваха лявоцентристкото правителство да подаде оставка. Това пише на първата си страница международното издание на „Ню Йорк таймс” - „Интернешънъл хералд трибюн”.

Обхванати от духа на недоволството, който наскоро подпали площадите в Истанбул и улиците на Рио де Жанейро, хиляди предимно млади и образовани българи провеждат мирни демонстрации от 40 дни в столицата София, искайки по-добре действаща демокрация и нови избори.

Марина Караконова – протестиращ и журналист на свободна практика, казва, че протестиращите са изгубили търпение. „Джентълменското споразумение между демонстрантите и полицията е нарушено”, казва тя.

„Вече не изпитваме доверие”. Според очевидец демонстрантите са хвърляли бутилки и камъни по автобуса, който полицията е използвала, за да евакуира депутатите в ранните часове на сряда. След това демонстрантите са използвали кошчета за смет, за да издигнат барикади. Свидетели описват отговора на полицията като хаотичен.

Българският хелзинкски комитет пък определи поведението на полицията като „ненужно, лошо организирано и провокативно действие”. Според институцията десетки хора са били бити и малтретирани от полицаите. В резултат на сблъсъците около 20 протестиращи и двама полицаи са били ранени.

Антиправителствените демонстрации, които разтърсват България от 40 дни, достигнаха връхната си точка в нощта на вторник срещу сряда с блокадата на парламента. След инцидента относителното спокойствие бе възстановено и демонстрациите продължиха и в сряда без насилие, предава Радио Канада. В ранните сутрешни часове в сряда полицаите сложиха край на блокадата, ескортирайки 109 депутати и министри, които бяха обсадени в продължение на 8 часа. Отделът за борба с безредиците разпръсна демонстрантите. Около 4000 души излязоха на протест и в сряда вечерта пред парламента, скандирайки „Мафия” и „Оставка".

Демонстрантите издигнаха плакат с надпис „Искаме да ви видим в затвора”. Българският премиер Пламен Орешарски в четвъртък призова демонстрантите, които искат неговата оставка, да се въздържат от насилие, след като преди два дни протестиращи хвърляха камъни по парламента и блокираха депутатите в продължение на часове в сградата, предаде АФП. След като демонстрантите в сряда проведоха шествия по улиците за 41-ви пореден ден, премиерът, който бе критикуван за мълчанието си по отношение на протестите, призова за постигането на консенсус, за да се намери изход от кризата. Той заяви, че „е решен да търси обществено съгласие и диалог”.

„Обръщам се към гражданите, протестиращи в името на демократичните ценности, да не допускат повече провокации и да поставят ясна разграничителна линия между свободата и правото да изразяват позициите си и опитите за погазване на правовия ред, свободите на гражданите и върховенството на закона”, се посочва в изявление на пресслужбата на Орешарски. Той подчерта, че мирните протести са дали път на „откровени прояви на вандализъм, улични барикади, физически сблъсъци и провокации към органите на реда”.

Политическата криза, която започна заради високите цени на електричеството и прерасна в обвинения, че частните интереси контролират държавните институции, доведе до неколкомесечни протести в бившата комунистическа черноморска страна, която се присъедини към ЕС през 2007 година, но продължава да се бори, за да отговори на неговите стандарти на управление, коментира „Айриш индипендънт” .

Демонстрантите в България, предимно млади и образовани хора, искат оставката на ръководеното от социалистите правителство, което встъпи в длъжност в края на май. Протестиращите казват, че кабинетът представлява корумпирания и дискредитиран политически елит, а не нацията. Така, в нощта на вторник срещу сряда се стигна до сблъсъци между активистите и полицията пред парламента в София. Около 4000 души продължиха да протестират в сряда вечерта, скандирайки „Мафия” и „Оставка”. Много от тях биеха барабани и свиреха със свирки. Те обвиняваха полицията за сблъсъците, които избухнаха през предходната нощ.

Българският премиер Пламен Орешарски наруши мълчанието си след блокадата пред парламента, която бе направена в нощта на 23 срещу 24 юли, и призова демонстрантите да се въздържат от насилие, съобщава „Ел Уатан”.

„Призовавам всички граждани, които протестират в името на демократичните ценности, да не допускат повече провокации и да различават свободата от опитите за погазване на правовия ред”, заяви Орешарски.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"