Иран вярва на Ердоган, не на Клинтън

Иран вярва на Ердоган, не на Клинтън
Министърът на външните работи на Иран Али Акбар Салехи (ляво) и президентът на Турция Абдулах Гюл (дясно). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Въведената в експлоатация на 1 януари радарна станция близо до Малатия, която е част от системата ПРО на НАТО, не е насочена срещу Иран, съобщи иранският министър на външните работи Али Акбар Салехи.

Президентът на Турция Абдулах Гюл и премиерът Реджеп Ердоган са дали гаранция, че ракетата не е насочена срещу Иран, обяви в телевизионно интервю първият ирански дипломат.

Салехи потвърди и готовността на Техеран преговорите със Запада за иранската ядрена програма да продължат отново в Истанбул, предаде кореспондент на БНР от Турция.

Разчитаме на думите на турските лидери, а не на тези на Хилари Клинтън, каза Салехи, припомняйки изявлението на американския държавен секретар, че разположените в Турция елементи от ПРО са насочени срещу опасността от ракетен удар на Иран срещу Израел.

Относно отправените критики на някои ирански представители към Анкара той подчерта, че във връзка с радара трябва да се вземат под внимание само официалните позиции на президента Махмуд Ахмадинеджад и на външния министър на Иран, тоест неговата.

Салехи потвърди, че продължават консултациите с върховния представител за външната политика на ЕС Катрин Аштън за подновяване на преговорите с петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия:

„Ние открито заявихме готовност новият кръг от преговори да продължи в Истанбул“, каза иранският министър на външните работи.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу е поел ангажимент пред Аштън страната му да стане отново домакин на международна среща за оспорваната от западните сили ядрена програма на Иран.

Последните преговори в Истанбул през януари 2011 г. не дадоха резултат основно поради несъгласието на иранските представители да започнат преки двустранни преговори със САЩ.

#Али Акбар Салехи #Абдулах Гюл #Реджеп Ердоган #Иран #Турция #Малатия #Техеран #министър на външните работи #президент #премиер #ПРО #НАТО #ракета #Истанбул #Хилари Клинтън #Израел #Анкара #Махмуд Ахмадинеджад #ЕС #Катрин Аштън #ООН #Германия #Съвета за сигурност на ООН #Ахмет Давутоглу #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"