АФП: Орешарски призовава за консенсус

АФП: Орешарски призовава за консенсус
A A+ A++ A

Българския министър-председател Пламен Орешарски призова протестиращите, които бяха обградили сградата на парламента в нощта на вторник срещу сряда, да избягват всякакви актове на насилие. Това е неговото първо официално изявление след случилото се.

Призовавам гражданите да протестират в името на демократичните ценности и да не допускат провокации. Нека се прави разлика между свобода и опитите да се наруши общественият ред, се казва в изявлението на министър-председателя, разпространено от неговата пресслужба.

Премиерът Орешарски призова за „консенсус за преодоляване на кризата“. Преходът от мирен протест към вандализъм, придружен с барикади, физически сблъсъци и провокации спрямо полицията, символизира „кризата на ценностите в обществото“, подчертава той.

Правителството има план за незабавни мерки за подобряване на социалното положение на гражданите и бизнеса, добави още министър-председателят Орешарски.

Франс прес припомня, че Орешарски състави правителство от технократи на 29 май, което е подкрепяно от БСП и ДПС. Протестите започнаха на 14 юни заради назначаването на медийния магнат и член на ДПС Делян Пеевски за ръководител на ДАНС. Във вторник вечерта 30 депутати, трима министри бяха блокирани в продължение на девет часа в парламента. Техният опит за евакуация се провали. При сблъсъците протестиращите раниха петима полицаи.

(Автор АФП, превод БГНЕС)

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"