Кога консумацията на алкохол е най-опасна през бременността?
Най-висок риск за увреждане на плода има при консумация на алкохол в края на първия триместър. Това сочи мащабно проучване на Калифорнийския университет, Сан Диего.
Консумацията на алкохол между седмата и дванадесетата седмица от бременността крие висок риск от малформации на бебето и вродени заболявания, сочат данните от изследването.
Според експертите с всяко питие на ден се увеличава рискът от различни малформации – 25% за дефект на устната, 12% да има черепен дефект (по-малка от нормалното черепна кутия) и 16% да се роди с поднормено тегло.
Експертите предупреждават майките да бъдат изключително внимателни с алкохолната консумация през този период. За жените, които имат нередовна менструация, винаги да се уверяват, че не са бременни. Поради ранния срок на бременността е възможно жената да не е установила все още, че е бременна, и да нанесе неподозирани щети на плода.