Менда Стоянова: ГЕРБ няма да подкрепят актуализацията на Бюджет 2013

Менда Стоянова: ГЕРБ няма да подкрепят актуализацията на Бюджет 2013
Менда Стоянова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ няма да подкрепят актуализацията на Бюджет 2013. Това каза депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова на дебатите по актуализацията на Бюджет 2013, предаде „Фокус“.

„Притеснително е в каква посока вървим. От 2009 г. България е на дефицит, защото икономиката се срина, кризата продължава. Правителството на ГЕРБ изпълняваше посоката за фискална консолидация с постепенно намаляване на бюджетния дефицит. Сега това означава връщане“, добави Стоянова. „Това е много лош сигнал, който правителството дава на инвеститорите. Днес трябва да бием камбаната, за да сме сигурни, че няма да се върнем в спиралата на дефицитите“, заяви депутатът.

Има отказ на правителството от работа по подобряване на събираемостта и да се бори със сивата икономика, каза депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. „Това е най-важният закон в държавата, от който зависи финансовата стабилност и за следващите години. Какво накара правителството да прецени, без да разполага с данните за отчета за полугодието, че трябва спешно да направи актуализацията“, попита Стоянова. „В това, което се предлага, не виждаме нови политики и приоритети, по които да дискутираме. Не виждам и сериозен анализ, на базата на който да се направят изводи“, каза още тя.

Тя заяви, че министърът на финансите Петър Чобанов е направил сравнение на данни за 4-5 години назад, но по думите й те са били представени избирателно. „2008 г. във фискалния резерв има 8,3 милиарда лева, 2009 г. – фискалният резерв е 7,7 милиарда лева, 2012 г. – 6,1 милиарда лева. 2,2 милиарда лева е намалението на фискалния резерв, а не 4 милиарда лева“, подчерта Менда Стоянова. „Държавният дълг е нараснал с 2,7 милиарда евро, а не с 4, както се говореше. Декември миналата година Станишев и Орешарски критикуваха бюджета на ГЕРБ с аргумента, че приходите умишлено са занижени. Ако съберете дори една четвърт от приходите, които предлагате, нямаше да има намаление на приходната част“, добави тя.

„Правителството стана заложник на предизборните обещания на БСП за намаление на тока. След като сумата няма да стигне за целта, за която се насочва, правилно ли е да отиде за НЕК, вместо тези суми да бъдат насочени към Министерството на труда и социална политика за енергийни помощи“, попита депутатът. Тя каза, че в актуализацията на бюджета се предвижда намаляване на приходите и увеличаване на разходите.
Яница ТАНЕВА

#Менда Стоянова #ГЕРБ #Бюджет 2013

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"