Чобанов: Няма опасност от гръцки или испански сценарий

Чобанов:  Няма опасност от гръцки или испански сценарий
Според финансовия министър Чобанов дългът бележи увеличение от 3.7 млрд. лв. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

„Категорично няма опасност от гръцки или испански сценарий“, каза Чобанов в парламента при обсъждането на актуализацията на Бюджет 2013 г., предаде агенция „Фокус“. „Идеята на актуализацията на държавния бюджет е да стъпим на по-реална основа при правенето на бюджет“, заяви Чобанов .

По думите на министъра характерно за правенето на бюджет от бившия финансов министър Симеон Дянков е било рязане на разходи, без да е обмислено как това се отразява в ключови сектори. Така е бил замразен процесът на фискална децентрализация. „Този 1 млрд. лв. заем се превърна в обект на всякакви спекулации в публичното пространство“, посочи финансовият министър.

„През 2009 г. дългът е 9 340 000 000 лв., в края на управлението на ГЕРБ е 13 млрд. лв. За последните години дългът бележи увеличение от 3.7 млрд. лв., а фискалният резерв намаля с 4.4 млрд. лв.“, каза още министърът.

„Актуализацията на бюджета се прави и поради изчерпване на резервите и липса на гъвкавост. Малкото заложени буфери са изчерпани“, допълни финансовият министър.

„Просрочените задължения на централното правителство са малко над 100 млн. лв. С актуализацията на бюджета променяме разходната част с 286 млн. лв. 160 млн. лв. от тях са за погасяване на просрочени задължения на държавата към бизнеса. Фискалната стабилност няма да бъде нарушена с актуализацията на бюджета. Ние оставаме сред осемте от най-дисциплинираните страни в ЕС“, обясни Чобанов.

#Петър Чобанов #Симеон Дянков #дълг #бюджет #резерв

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"