САЩ са готови на военни действия срещу Иран

САЩ са готови на военни действия срещу Иран
Миналата седмица Панета предупреди, че Ормузкият пролив е червената линия, която Иран не бива да пресича. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американските военни са „напълно готови" да се противопоставят на заплахите от Иран, но засега няма нужда да се предприемат каквито и да било действия, заяви министърът на отбраната на Съединените щати Лион Панета.

Администрацията на президента Барак Обама се стреми да уреди проблемите по дипломатически път, но е готова, при необходимост, да използва и военна сила, добави Панета, цитиран от БНР.

„Смятам, че винаги има възможност да се опита решение на проблемите по дипломатически път, но трябва да се отбележи ясно, че за това е необходимо участието и на двете страни. Ние винаги сме изразявали желанието си да го направим, но сме заявявали, че що се отнася до каквито и да е заплахи за региона, свързани с тяхното поведение, ние сме готови да отговорим и с военна сила, ако това се наложи", коментира военният министър на САЩ.

В началото на януари Техеран заплаши да затвори Ормузкия пролив, ако Европейският съюз, САЩ и техни съюзници наложат на Иран петролно ембарго.

През пролива преминава близо 40% от световния износ на петрол. В района е базиран Пети американски флот.

Миналата седмица Панета предупреди, че Ормузкият пролив е червената линия, която Иран не бива да пресича.

#Лион Панета #САЩ #министър на отбраната #Иран #Съединените щати #Ормузкия пролив #Европейският съюз #Барак Обама #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"