Бокова се надява САЩ да размислят

Бокова се надява САЩ да размислят
В сряда генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова САЩ да намерят начин да продължат финансирането на организацията. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В сряда генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова САЩ да намерят начин да продължат финансирането на организацията.

В началото на тази седмица Агенцията на ООН за образование, наука и култура реши да приеме Палестинската автономия за свой пълноправен член, припомня АФП.

САЩ гласуваха против и заплашиха, че ще спрат финансирането за организацията, което възлиза на една пета от бюджета й.

На заседанието си в понеделник със 107 гласа „за“, 14 „против“ и 52 „въздържали се“ Общото събрание на председателствана от българката Ирина Бокова Организация на ООН за наука, култура и образование прие Палестинската автономия за пълноправен член на организацията, въпреки че Палестина няма статус на международно призната суверенна и независима държава.

В резултат на вота отношенията на международната организацията с Израел и САЩ се обтегнаха, като Вашингтон прекъсна участието си в бюджета на ЮНЕСКО (22%, или около 70 млн. долара).

С това си решение ЮНЕСКО рискува да предизвика международна дипломатическа криза.

#Палестина #Палестинска автономия #Организация за освобождение на Палестина #ООН #ЮНЕСКО #Генерален директор на ЮНЕСКО #Ирина Бокова #Израел #независимост на Палестина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »