Протестиращи „отвратени от полицията“, макар да имало и провокатори

Протестиращи „отвратени от полицията“, макар да имало и провокатори
Снимка: danswithme.com
A A+ A++ A

Аз съм отвратен от полицията. Ние не сме провокирали служителите на МВР, те го направиха. Отвориха загражденията и започнаха да се бутат с цел да проправят път за депутатския автобус. Така започна разказът на актьора Ивайло Захариев пред bTV за размирните събития от вторник вечер, в чийто епицентър се оказа и той.

„В предните редици се пренареждаха полицаите, в гръб на протестиращите се образува формация, която имаше за цел да ги раздели, за да излезе рейсът. Започна едно жестоко бутане, едно газене буквално на протестиращите. Ако ГЕРБ правеше същото, което БСП, ние пак щяхме да искаме тяхната оставка - протестът не е срещу партии, а срещу мафията, която управлява държавата. Само оставка е решението“, допълни Захариев.

Думите му бяха подкрепени и от друг протестиращ - Самуил Михаел. Той определи думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев след случилото се – че нямало насилие от страна на подчинените му, като „долни инсинуации“.

На подобно мнение се оказа и Аршалиус Ангелова. „Ние просто седяхме на земята. Като решиха да правят пробива, те самите отвориха загражденията. Тогава ние се изправихме и в момента, в който излязоха „робокопците“, изместиха редовите полицаи и зад нас нахлу още една такава група от силно въоръжени части. Един човек ме хвана за гушата и успя да ме събори и аз паднах върху друг човек, върху мен още един, буквално ни смазаха. Главата ми бе спукана“, разказва тя.

Все пак в множеството е имало и провокатори. „Те създават проблеми. Блъснаха ме в гърба към полицаите с думите „защо удряте хората“. Аз се опитах да се задържа, за да не падна върху полицаите“, спомня си юристът Александра Семерджиева.

Според журналиста Иван Бакалов пък оттук нататък „ще се стигне до коктейли „Молотов“, може и до жертви, това е логиката на случващото се. Отива натам - радикализиране на различни групи, които ще чупят, ще се образуват спонтанно. И така до оставка. Но най-вероятно есента управляващите ще си обявят някакъв срок – вероятно май, за избори 2 в 1.

#протест #Парламент #Йовчев #полиция #насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"