Руските медии: София издига барикади

Руските медии: София издига барикади
A A+ A++ A

С обширни информации и коментари руските медии отразиха събитията от бурната нощ в София, при която протестът блокира парламента, стигна се до сблъсъци с полицията, като ранени имаше и от двете страни.

„Ведомости“: Премиерът отхвърли обвиненията в корупция

В нощта срещу сряда в София около 2000 протестиращи барикадираха сградата на парламента и намиращите се в него около сто души. Сред тези, които в продължение на над осем часа не можеха да напуснат парламента, бяха трима министри, депутати и журналисти. В три часа през нощта те бяха изведени от полицията. В сблъсъците с органите на реда през нощта пострадаха около десет души. Протестите срещу новото правителство и корупцията продължават в България около 40 дни. Предишните масови протести през февруари доведоха до оставката на правителството на премиера Бойко Борисов от партия ГЕРБ и до предсрочни избори.

ГЕРБ на изборите получи най-добър резултат, но той бе недостатъчен за формирането на правителство – то бе формирано от социалистите и партията на турското малцинство. Обаче само седмица след съставянето на кабинета през юни хората отново излязоха по улиците на протести, които продължават и до днес.

В демонстрацията във вторник взеха участие около 2500 души. Премиерът Пламен Орешарски вчера заяви, че ще остане на своя пост. В интервю за „Уолстрийт джърнъл“ той отбеляза, че обвиненията в корупция са безпочвени, тъй като правителството му е на власт само от един месец.

„Новие Известия“: И левите, и десните не могат да намерят изход от кризата

Българите са разочаровани както от десните, така и от левите политици, тъй като не могат да намерят изход от кризата. Присъединяването към ЕС също не донесе големи изгоди за страната – тя не бе приета в Шенгенската зона, а решаването на много от проблемите се затрудни заради директивите на Евросъюза, коментира експертът Пьотър Искендеров от Института по славянски науки към Руската академия на науките. Според него зад протестите стоят радикални групировки, а управляващите социалисти обвиняват ГЕРБ в подстрекателство.

Вчера депутатите от българския парламент не работиха - за непланираната си почивка те трябва да благодарят на разгневените избиратели, които цяла вечер ги държаха в истинска обсада в административна сграда в центъра на София.

Президентът на страната призова за сдържаност, а премиерът обясни, че проблеми като корупцията не се решават за един час, но протестиращите едва ли го чуха.

По стечение на обстоятелствата тези дни в София се намира и еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг, която не крие симпатиите си към демонстрантите и счита, че правителството трябва да изпълни това, което не отскоро иска и Брюксел: да покаже нулева търпимост към корупцията.

Няма да е грешно да се предположи, че с такава подкрепа демонстрантите ще продължат да изискват оставката на Орешарски.

„Комерсант“: Мирните акции преминаха в ожесточени сблъсъци с полицията

Антиправителствените акции в България, досега носили мирен характер, преминаха в ожесточени сблъсъци с полицията. Демонстрантите издигнаха барикади пред парламента и за цяла нощ блокираха няколко депутати и министри.

При акцията пострадаха около 20 души, от тях трима полицаи. Поради опасения от сблъсъци вчерашното заседание на парламента беше отменено.

Опозицията се опитва да се възползва от конфликта.

Бившият премиер и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че само незабавна оставка на правителството може да успокои хората. На изборите, провели се на 12 май, неговата партия спечели болшинството от гласовете, но след отказа на останалите три парламентарни сили да се коалират с ГЕРБ правителството бе сформирано от социалиста Орешарски. Поради това в България се заговори за размразяването на общи с Русия енергийни проекти, като АЕЦ „Белене“, но ако политическата криза се разрасне, може да забравим за този проект.

„Мир и политика“: Тълпа блокира парламента

В нощта на вторник срещу сряда сградата на парламента в България бе блокирана от протестиращи в продължение на няколко часа. Вчера вечерта тълпа от няколко хиляди души блокира пътя за излизане от парламента. В резултат на това в капан се оказаха повече от сто души, включително депутати, министри и журналисти.

В освобождаването на изхода от сградата са участвали стотици полицаи. Освен това полицията използва булдозер, за да разчисти барикадите на протестиращите, които се състояха от кошчета за боклук, камъни и други предмети.
Намесата на специалните части е позволила на блокираните хора да излязат от парламента. 

Антиправителствените протести в най-бедната страна от ЕС продължават 40-и ден.

„Известия”: Депутатите не отидоха на работа

Вчера депутатите от българското Народното събрание не отидоха на работа. За това призова председателят на парламента Михаил Миков. Тази стъпка бе следствие от протестната акция пред парламента, в рамките на която бе направена неколкочасова блокада.

През цялата нощ срещу сряда министри, депутати и журналисти останаха блокирани в сградата. В резултат на възникналите сблъсъци между демонстранти и полицаи бяха ранени 10 души.

Газета.ру: Протестиращите издигнаха барикади

Стотици протестиращи издигнаха барикади около сградата на българския парламент през нощта в сряда, хващайки в капан повече от сто депутати, министри и журналисти. Блокадата продължи повече от 7 часа, като по това време възникна и кратък сблъсък между полицията и активистите. Демонстрациите в София, които започнаха след назначаването на един от олигарсите в България начело на службата за държавна сигурност, преминаха границите на мирния протест след няколко седмици безрезултатни действия.

По време на сблъсъците са ранени около 20 души, включително трима полицаи. Протестиращите издигнаха барикади от строителни материали и отпадъци на улиците, водещи към сградата на парламента, като по този начин затвориха достъпа до сградата. Хората скандираха „Мафия“, „Оставка“, „Червен боклук“.

„Главред“: Ситуацията не е случайна

В България депутатите в Народното събрание взеха решение да не ходят на работа заради протестите пред сградата на парламента. Председателят на парламента Михаил Миков призова депутатите да не идват на работа, „докато не се нормализира ситуацията“, и отбеляза, че Народното събрание не трябва да работи под натиск. „От този момент търсенето на демократични и правни решения в рамките на конституцията става все по-трудно“, отбеляза той.

В същото време лидерът на една от парламентарните сили подчерта, че днешната ситуация в страната не е случайна. „Това, което се случи, не е случайно. Очевидно е, че някой е заинтересован от това правителството да бъде отстранено от власт колкото може по-скоро и да бъдат назначени предсрочни парламентарни избори“, заяви председателят а БСП Сергей Станишев. 
Според него протестиращите съзнателно се стремят към конфликт. „По време на протеста съзнателно се търсеше конфликта. Ние видяхме хвърлените камъни, насилието и фактическото вземане на над сто души за заложници, което не е нормално за една европейска държава“, коментира социалистът. Освен това той подкрепи решението за въвеждането на неработен ден за парламента.

В същото време българската столица изчислява щетите от вандализма на протестиращите. Около 15 хиляди евро ще са нужди за възстановяването на градските тротоари, от които бяха извадени плочките за издигането на барикади, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова.

(По материали на агенция „Фокус“)

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »