НДСВ: Снощи часовникът за правителството спря

НДСВ: Снощи часовникът за правителството спря
A A+ A++ A

Правителството не поиска да чуе протестиращите. И снощи се сблъска с жестоката истина, че хората са решени да не го оставят да ги управлява. Снощи часовникът за правителството спря. Политическият му живот свърши. Това пише в декларация на НДСВ, поместена на сайта на партията.

НДСВ остро осъжда насилието над протестиращите от страна на български полицаи. Остро осъждаме и хората, които хвърляха камъни. Силно вярваме, че в демократични времена диалогът не бива да се води с полицейски палки и с камъни. Не смятаме, че има смисъл от удължаване на политическата агония и от рушенето на устоите на държавността.

НДСВ не вижда повече никаква перспектива за разумен диалог, който така и не можа да започне, а беше необходим. За жалост няма кой да го започне и никой не иска да чуе другия. В създалата се ситуация съзнаваме и предупреждаваме, че има опасност от още ескалация на общественото напрежение и непредвидими последици. Президентът не бива да допусне такова развитие. Сега той трябва да е на сцената с целия риск и отговорност и да предотврати още сблъсъци и кръвопролития.

След снощната обсада на парламента пред управляващите има само три стъпки за бързо реагиране:

1. Силна намеса на президента, който да проведе спешни разговори и с управляващите, и с протестиращите.

2. Премиерът да насрочи дата на оставката на кабинета си още днес.

3. Парламентът да направи три промени в Изборния кодекс за един ден: преференциални листи без праг, за да има мажоритарен избор, прочистване на избирателните списъци, изборна администрация без квоти.

Случващото се е позната история от 1997 г. и пак с БСП основен герой. А специално на партиите в парламента и на правителството припомняме една арабска поговорка: Най-глух е този, който не иска да чуе. Тогава глухият да си отива! Заедно с него да си върви и този, който го води за ръка.

Сега трябва да говори българският народ. Нека хората кажат тежката си дума – с вота си пред урните.

#НДСВ #Парламент #правителство #оставка #декларация #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"