Румен Петков: Властта не е самоцел, на първо място е гражданският мир

Румен Петков: Властта не е самоцел, на първо място е гражданският мир
A A+ A++ A

Трябва да се направят няколко извода независимо от динамиката на ситуацията, независимо от тежките политически и обществени проблеми и те са, че безкрайно много закъсня политическият диалог. Това каза за агенция „Фокус“ Румен Петков от БСП.

„БСП, като партия мандатоносител, беше длъжна да инициира този диалог и да постигне този диалог. На един етап с цел успокояване на обществото трябваше много ясно, като една от целите на диалога, да се фиксира постигането на дата за извънредни парламентарни избори, предшествани от пакет от законодателни действия и стъпки на изпълнителната власт в социалната сфера, в икономическата политика и в сферата на сигурността, защото проблемите започнаха основно от там. От едно от нищо не продиктувано решение за промяна на Закона за ДАНС, последвано от порои от кадрови грешки“, посочи той. 

„Във всички случаи трябва да е ясно, че президентът се провали като глава, като обединител на нацията, заемайки страна, давайки квалификации и проявявайки една удивителна неспособност в тежките, кризисни за държавата моменти да бъде активният фактор за постигане на диалог“, обясни Петков.

„При закъсняването на диалога ние днес трябва да сме много ясни и категорични в стремежа си да запазим гражданския мир, защото Социалистическата партия се отличава с това, че в тежки момент винаги е показвала, че властта не е самоцел, че на първо място е гражданският мир и гражданското спокойствие - нещо, което успяхме да съхраним 1989 г., 1997 г. Не бива сега, 2013 година, да се вкопчваме във властта на всяка цена. Ние трябва да покажем, че за нас ценностите, моралът, спокойствието и сигурността на гражданите са неделима част от виждането ни за управлението на страната“, каза още Румен Петков.

„Изключително драматични бяха събитията във и около Народното събрание. Една системна ескалация, предизвикана от крайно неразумното решение точно в 22:00 часа да бъде направен опит за извеждане на депутатите и министрите от сградата на Народното събрание. Защо този опит беше груба грешка, защото всички знаят, че в 22:00 часа започват късните новини по националните телевизии и е логично всяка една от националните телевизии да има кореспондентски пункт и да се включи директно от протеста. Фактът, че точно в 22:00 часа се прави този опит за извеждане на депутатите и министрите, и то по едно много неразумно разделение – журналистите и представителите на администрацията биват оставени в сградата на Народното събрание, а се прави опит за извеждане на народните представители, което води до допълнително нагнетяване на неприязън към народното представителство. В 22:00 часа това се дава директно по всички телевизии. Това води до допълнително катализиране на напрежението, както и до допълнително извеждане на хора на площада“, обясни Петков.

„Беше направена много груба грешка и беше предизвикана агресия у протестиращите. Видимо е, че сред протестиращите имаше хора, които не са там заради мирния протест, а са там заради провокацията. И полицаите, и автобусът бяха замеряни с камъни, това предизвика ответна реакция у полицията и се стигна до окървавяване на протеста. Въпреки всичко полицаите трябва да бъдат поздравени за мъжеството и за факта, че успяха да овладеят една ситуация, предизвикана от политическо решение за извеждане на народни представители от парламента“, каза още Петков.

„Този, който е взел това решение за извеждането точно в 22:00 часа, или е крайно неподготвен човек, или е израз на страх, на неспособност да се води реална управленска дейност в кризисни моменти, или е твърде провокативно решение, което доведе до целия развой на събитията след това“, каза още Румен Петков.

#Парламент #протест #власт #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"