Кошмарите – какво не знаем за тях?

Кошмарите – какво не знаем за тях?
A A+ A++ A

Какво е кошмарът?

Кошмарът е много плашещ, стресиращ сън, който често завършва със събуждане в кулминационен момент. Сънуващият го може да изпита редица неприятни емоции – ярост, вина, страх, тъга и др. Темите на кошмара могат да варират спрямо индивидуалните особености, спрямо средата и периода от живота на индивида. Най-честият кошмар сред възрастни е, че са преследвани от непознат мъж. Децата по-често сънуват, че са преследвани от чудовище, анимационен герой или животно.

Кой има кошмари?

Всички ние сънуваме кошмари, някои обаче по-често от други. Повечето деца на възраст между 3 и 8 години сънуват често кошмари. Тези кошмари са част от нормалното психическо и физическо развитие и обикновено не са сигнал за проблем. С времето кошмарите намаляват. Възрастните хора сънуват сравнително рядко кошмари. Между 5 и 10% от хората сънуват кошмар веднъж месечно, на останалите се случва по-рядко.

Какво предизвиква кошмарите?

Има много възможности. Някои видове лекарства могат да имат такъв страничен ефект. Отказът от някакъв вреден навик, като цигари, алкохол или отказ от друга зависимост, също често причинява кошмари. Заболяване, висока температура, дори обикновена настинка увеличават вероятността да сънуваме кошмар.

Много хора започват да сънуват по-интензивно кошмари през по-тежки периоди от живота си – загуба на близък, загуба на голяма любов, преживян голям стрес: изнасилване, друга форма на насилие, катастрофа и др. Невинаги кошмарът преповтаря събитието, което го е причинило, понякога кошмарите нямат връзка със събитието, просто интензивността им след него се повишава. Понякога дори смяната на работа или на жилище може да учести кошмарите.

Може ли да се направи нещо, за да бъдат намалени кошмарите?

Зависи каква е причината за тях. Ако са предизвикани от определен медикамент, тогава смяна на терапията води до бързо отзвучаване на кошмарите.

Кошмарите в детска възраст понякога са стресиращи за децата. Трябва да ги поощрите да говорят за тях и да споделят страховете си. В противен случай страхът може да се задълбочи.

Кошмарите, които преповтарят травмиращо събитие, са нормален оздравителен процес на психиката. Обикновено времето ги лекува. Ако не се забележи подобрение и кошмарите смущават ежедневието ви, добре е да се обърнете към специалист.

Когато кошмарите не са свързани с предшестваща психическа травма, обикновено те не се отразяват негативно на сънуващия ги. След събуждане човек бързо се отърсва от неприятния сън и забравя за него.

Какво представляват нощните терори?

Нощните терори са нещо съвсем различно от кошмарите. Кошмарите обикновен започват няколко часа след като сме заспали. Необичайно е да се движим усилено или да викаме в резултат на кошмар. Сънуващият бързо осъзнава след събуждането, че това е било само сън, и неприятното усещане скоро отшумява.

Нощните терори, за разлика от сънищата, обхващат първите един-два часа от съня. При тях често се наблюдава събуждане с писък, плач, сънуващият не може дълго време да направи разлика между реалност и сън. Кошмарът и терорът са две различни състояние. Децата, които имат нощни терори, по-често ходят насън или уринират по време на сън в леглото. Причините за нощните терори все още не са напълно известни. Децата обикновено се разделят с тях през пубертета. Ако това не се случи или се появят при възрастен, обърнете се към специалист.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »