Протестът, ден 40: Бой пред парламента

Протестът, ден 40: Бой пред парламента
Бой пред парламента. Снимка: danswithme.com
A A+ A++ A

Министри, депутати, синдикалисти, представители на работодателски организации и журналисти останаха блокирани в сградата на Народното събрание заради протестиращите, които са обсадили всички подстъпи към парламента. Малко след 22 ч. започнаха сблъсъци между протестиращите и полицията, която тръгна да извежда блокираните депутати към автобус, паркиран до служебния вхъд на парламента от страната на катедралния храм „Св. Александър Невски“, показа бТВ.

Униформените изблъскаха редиците протестиращи с щитовете си, за да направят път на народните представители към автобуса, охраняван от камионетки на жандармерията. Към автобуса летяха яйца, бутилки с вода, камъни и други предмети. По последна информация в сградата на парламента се намират и трима министри - финансовият Петър Чобанов, социалният Хасан Адемов и икономическият Драгомир Стойнев.

Когато автобусът се опита да потегли към ул. „Оборище“, някои протестиращи отвърнаха с канонада от камъни и строшиха едното му стъкло. Други насядаха по паважа, за да попречат на преминаването му. Полицията започна да ги разпръсква насила, за да проправи път на автобуса.

бТВ показа демонстрант с разкървавено лице след сблъсъка с полицията, протестиращи разказаха пред камерата за бита адвокатка, друг гражданин се оплака, че е бил удрян от полицаите. Показан бе и кадър на жена с кръв по лицето. Полицай бе качен в линейка с окървавена глава.

След продължили около половин час сблъсъци с демонстрантите, в 22:45 ч. автобусът се върна зад огражденията в зоната за сигурност до сградата на парламента.

По-рано в сградата на парламента президентът на КНСБ Пламен Димитров отбеляза пред журналисти, че не се чувства като заложник и не се притеснява да излезе навън при протестиращите, тъй като КНСБ подкрепя протестите от самото начало – така, както е подкрепяла и февруарските протести, предаде агенция „Фокус“. Хората, останали в сградата, са присъствали на заседанията на трите парламентарни комисии за актуализацията на бюджета.

Тази вечер 40-ият ден на протеста не протече по сценария на предишните дни. Протестиращите не се събраха на площада пред Министерския съвет, а направо окупираха целия периметър извън зоната за сигурност около сградата на Народното събрание. 

При входа откъм „Ал. Невски“ протестиращи запалиха свещи и скандираха „довиждане“ към парламента. При Паметника на незнайния воин имаше наредени около 10 редици жандармеристи с каски. Голяма част от протестиращите ги обгради, скандирайки „Свалете каските“. Част от протестиращите отново запалиха свещи, развяваха български знамена, скандираха „Оставка“, „Мафия“ и „Червени боклуци“.

Един човек е бил отведен в СДВР, съобщиха от пресцентъра на МВР. Той е направил опит да спре служебен автомобил. Не е ясно дали ще бъде задържан. Няма други сериозни инциденти при протеста. От МВР не се ангажират с броя на протестиращите в София.

По-рано група протестиращи направиха помен по повод 40 дни протести срещу правителството. Те носят черни чадъри, балони, нарисуван кръст, както и лозунг, на който пише „Тъжен помен“, свещи и цветя и са с черни була. Някои хора замеряха сградата на парламента с копия на банкноти от 10 лв., емисия 1951 г., за да покажат доколко ще се обезцени валутата ни, ако бъдат приети промените в бюджета, съобщи БНТ.

Протести срещу правителството на Пламен Орешарски имаше още в Пловдив, Бургас, Сливен и други градове на страната.

#протест #Орешарски #оставка #правителство #Парламент #обсада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници