България не подкрепила Палестина за ЮНЕСКО

България не подкрепила Палестина за ЮНЕСКО
На заседанието си в понеделник със 107 гласа „за", 14 „против" и 52 „въздържали се" Общото събрание ЮНЕСКО прие Палестина за пълноправен член на организацията. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България е сред  въздържалите се членове на ЮНЕСКО по време на гласуването относно приемането на Палестина за пълноправен член на агенцията на ООН.

На заседанието си в понеделник със 107 гласа „за", 14 „против" и 52 „въздържали се" Общото събрание на председателствана от българката Ирина Бокова Организация на ООН за наука, култура и образование прие Палестинската автономия за пълноправен член на организацията, въпреки че Палестина няма статус на международно призната суверенна и независима държава.

Във вторник британският вестник „Гардиън" публикува списък на вота, който показва, че България  се е въздържала при гласуването за пълноправното членство на Палестина в ЮНЕСКО.

САЩ, Канада, Германия и 11 други страни гласуваха против статута на пълноправен член на Палестина, а Франция и страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Китай, Индия и Южна Африка) плюс почти всички арабски, африкански и латиноамерикански страни гласуваха положително.

В резултат на вота отношенията на международната организацията с Израел и САЩ се обтегнаха, като Вашингтон прекъсна участието си в бюджета на ЮНЕСКО (22%, или около 70 млн. долара).

С това си решение ЮНЕСКО рискува да предизвика международна дипломатическа криза.

Израел реагира светкавично, заявявайки, че този развой на нещата ще възпрепятства усилията за сключване на мирно споразумение с Палестина.

#САЩ #България #Палестина #ЮНЕСКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"